TZOB Başkanı Bayraktar'dan 'kuraklık desteği' talebi

TZOB Başkanı Bayraktar'dan 'kuraklık desteği' talebi
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne'deki üreticilerin kuraklık nedeniyle yaşadığı verim kaybını telafi etmek için hükümetten kuraklık desteği talep etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne'deki ayçiçeği üreticileri için hükümetten "kuraklık" desteği istedi. Edirne'nin Büyükdöllük köyünde düzenlenen ayçiçeği hasat şenliğinde konuşan Bayraktar, Trakya bölgesinin son iki yıldır kuraklığın etkisi altında olduğunu ve bu yıl da ayçiçeği üreticilerinin beklenen yağışı alamadığını belirtti. Bayraktar, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve bu durumun ayçiçeğinde verim kaybına yol açtığını vurguladı.

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Edirne'de ortalama ayçiçeği veriminin 200 kilogram olmasına rağmen, bu yıl üreticilerin dekardan ortalama 100 ila 150 kilogram verim aldığını, hatta bazı üreticilerin bu miktarın da altında kaldığını belirtti. Bu durumun üreticinin gelir kaybına yol açtığını dile getiren Bayraktar, "Bölgede gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi önemlidir. Kuraklık desteğini hükümetimizden bekliyoruz." dedi.

Bayraktar ayrıca, üreticilerin bankalara borçlarının biriktiğini ve üretimden uzaklaşmamaları için kuraklık desteğinin acilen verilmesi gerektiğini ifade etti. Trakya Birlik'in ayçiçeği ön alım fiyatını artırarak üreticiyi koruması gerektiğini de belirten Bayraktar, tüketicilerin yüksek fiyattan ayçiçeği yağı aldığını ve bu durumun üretimin artırılmasıyla dengelenebileceğini söyledi.

Hayvansal ürünlerin girdi fiyatlarının artmasına karşın, et ve süt fiyatlarının aynı oranda artmadığını belirten Bayraktar, bu durumun üreticilerin üretimden çekilmesine neden olduğunu ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenen Bayraktar, "Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Böyle yaparsanız önümüzdeki dönem gıda fiyatlarını patlatırsınız." uyarısında bulundu.

Bayraktar, konuşmasının ardından biçerdöverle ayçiçeği hasadına katıldı. Etkinliğe CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.