Uygur Türkü kadın gözaltına alındı, geride 4 çocuğu kaldı: Çin'e deport edilebilir

Uygur Türkü kadın gözaltına alındı, geride 4 çocuğu kaldı: Çin'e deport edilebilir
Uygur Türkü Hafife İbrahim 5 Eylül Perşembe günü İstanbul'da gözaltına alındı. İbrahim, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı ancak bu defa da Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. 4 çocuk annesi İbrahim'in Uygur Türklerine inanç özgürlüğü tanımayan ve sistematik olarak kötü muamelede bulunan Çin'e deport edilip edilmeyeceği merak konusu.

4 çocuğuyla İstanbul Sefaköy’de yaşayan Uygur Türkü kadın Hafife İbrahim, 5 Eylül Perşembe günü evinde gözaltına alındı. İfadesinin ardından serbest bırakılan Hafife İbrahim daha sonra Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Konuyla ilgili konuşan Türkistander Başkanı Burhan Kavuncu, “Suçsuz olduğu anlaşıldığında serbest bırakılması gerekirdi. Benim tahminim Çin'e deport edileceği yönünde.” dedi.

KARAR gazetesinden Sema Kızılarslan'ın haberine göre 31 yaşındaki Hafife İbrahim’in 19 Şubat 2025 tarihine kadar geçerli olan İkamet İzni Müracaat Belgesi bulunuyor.

Şu an Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’nde olan İbrahim'in eşinin Suriye'de öldüğü ve 4 çocuğuyla İstanbul Sefaköy'de yaşadığı öğrenildi.

ÇOCUKLARINI KOMŞULARA EMANET ETMİŞ

Türkistander Başkanı Burhan Kavuncu, İbrahim yabancı olduğu için Göç Dairesi'ne bildirildiğini ve ardından sınır dışı işlemlerinin başlatıldığını söyledi. Bu durumun keyfi ve hukuksuz olduğuna dikkat çeken Kavuncu, “Eşi daha önce Suriye'de vefat etmiş. Belki de eşiyle ilgili bir soruşturma söz konusu olabilir. Terörle mücadele ekipleri kadını bir soruşturma nedeniyle almış. Kadıncağız da çocukları çok küçük olduğu için komşularına haber vermiş. Komşuları da dört çocuğunu almış. Kadın götürüldükten sonra suçsuz olduğu anlaşıldığında serbest bırakılması gerekirdi. Ancak yabancı olduğu için Göç Dairesi'ne haber verilmiş ve Göç Dairesi de sınır dışı işlemlerini başlatmış. Kadını geri gönderme merkezine koymuşlar. ‘Biz idare olarak sakıncalı gördüğümüz kişileri uzaklaştırıyoruz. Bu bir yargı süreci değil, idari bir işlem’ diyorlar. Dolayısıyla bu kişilerin suçlu olup olmadığını araştırma gibi bir yükümlülükleri olmadığını belirtiyorlar. Benim tahminim Çin'e deport edileceği yönünde.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.