Yargıtay’dan yeni karar: Ev sahibi-kiracı krizi büyüyor

Yargıtay’dan yeni karar: Ev sahibi-kiracı krizi büyüyor
Ev sahibi ve kiracılar arasında sular durulmuyor. Son dönemde mahkeme koridorları ev sahibi ve kiracılar ile dolup taşıyor. Kiracılar oturdukları evi kiralatmaya pek sıcak bakmıyor. Peki yasalar bu durum için ne diyor? İşte detaylar...

Son dönemde ev sahipleri ve kiracılar arasında "ev gösterme" krizi giderek tırmanıyor. Kiracılar, oturdukları evi satmak veya kiralamak isteyen alıcı ya da yeni kiracı adaylarına evi göstermeye pek sıcak bakmıyor. Peki, yasalara göre mevcut kiracılar haftada kaç kez evi göstermek zorunda?

TRT Haber’den Semih Çalışkan’ın haberine göre, yasal düzenlemeler kiracılara makul bir süre önceden haber verilmesi koşuluyla ev sahibinin veya temsilcisinin evi alıcı ya da kiracı adaylarına göstermesine izin verme zorunluluğu getiriyor. Ancak kiracıların mahremiyetine saygı duyulması ve rahatsız edilmemesi esas alınıyor.

Ev sahiplerinin, kiracıdan evi makul sürelerde ve saatlerde göstermek için izin alması gerekiyor. Bu süreler konusunda taraflar arasında sıklıkla anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Ev Sahibibi

YARGITAY’IN KARARI

Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım, Yargıtay’ın konuya ilişkin kararını şöyle açıklıyor: "Yargıtay, hafta içi iki ya da dört saat, hafta sonu ise iki ya da dört saat olacak şekilde düzenleme yapılabileceğini belirtiyor. En önemlisi, bu sürenin sınırlı tutulması. Örneğin, altı ay veya üç ay boyunca evi gösterebilirsiniz gibi sınırlamalar getiriliyor."

Yıldırım, ayrıca, kiracının evi göstermeye izin vermemesi durumunda ev sahibinin "yer gösterme izin davası" açabileceğini belirtiyor. Bu dava kapsamında mahkeme, bilirkişi heyeti aracılığıyla kiracının yaptığı işi ve evi gösterebileceği saatleri dikkate alarak uygun bir süre belirliyor.

Bu yeni düzenleme, ev sahipleri ve kiracılar arasında süregelen anlaşmazlıklara yasal bir çerçeve getirerek, tarafların haklarını koruma amacı taşıyor. Ancak uygulamada yaşanacak olası zorluklar ve tartışmalar, konunun gündemde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.