Yeni iç güvenlik düzenlemeleri yasalaştı

Yeni iç güvenlik düzenlemeleri yasalaştı
Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silah düzenlemelerini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yeni yasa, emniyet teşkilatından kaymakam adaylarına kadar geniş bir düzenleme paketi sunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. "Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda düzenlemeler hayata geçirildi.

KAYMAKAMLIK ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK

Yeni düzenlemelerle, kaymakam aday adayları için belirlenen eğitim kriterleri genişletildi. Adayların uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi gibi alanlarda lisans eğitimi alması veya belirli mühendislik ve sosyal bilim dallarında lisans eğitiminin yanı sıra tezli yüksek lisans tamamlamış olması gerekiyor.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Kaymakamlık Sınavı'nın 3 Aralık'ta yapılacağını duyurdu

En az üç yıl kaymakamlık yapmış olanlar, üst kademe kamu yöneticisi kadrolarına atanabilecek ve bu görevlerdeki süreleri Mülki İdare Amirliği hizmetine dahil edilecek.

EMNİYET TEŞKİLATI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden görevlerini üstün başarıyla yerine getirenler için yeni ödül sistemleri getirildi. Personel, "Emniyet Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası" gibi ödüllerle takdir edilecek. Ayrıca, Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın kapsamı yeniden düzenlendi.

49 ilin emniyet müdürü değişti

Sandığın gelirleri, üyelik aidatları ve yatırım gelirlerinden oluşacak. Emniyet mensuplarının üyelik aidatı, aylık kazançlarının %9'u olarak belirlendi. Üyeler, belirli koşullarda aidatlarını geri alarak sandıktan ayrılabilecek. Ancak ayrılanlar tekrar üyelik hakkına sahip olamayacak.

SİLAH DÜZENLEMELERİNDE SIKI ÖNLEMLER

Yasayla, ateşli silahların önemli parçalarının yasa dışı yollarla ülkeye sokulması, taşınması ve satılması durumunda 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası ve yüksek miktarda adli para cezası getirildi.

GİRSAN'dan yerli tabanca ile silah sanayisine katkı

Silah kaybı veya çalınması durumlarında yapılan düzenlemeler de dikkat çekiyor. İkinci kez silahını kaybeden veya çaldıran kişiler, bir kez daha ruhsat alabilecek ancak üçüncü kez aynı durumu yaşayanların ruhsatları iptal edilecek ve yeni başvuru hakları beş yıl süreyle dondurulacak.

ARMAĞAN SİLAHLAR İÇİN VERGİ MUAFİYETİ

Gaziler ile ailelerine intikal eden armağan silahlar için kayıt ve ruhsat işlemlerinde süre sınırı kaldırıldı. Ayrıca, bu silahlar için vergi, resim ve harç muafiyeti sağlandı.

Yeni yasa, iç güvenliği artırma hedefiyle çakar, silah düzenlemeleri ve kamu görevlilerine yönelik değişikliklerle geniş bir yelpazede düzenlemeler içeriyor.

Ateşli silahlara yönelik caydırıcı cezaların yanı sıra, Emniyet Teşkilatı ve kaymakamlık düzenlemeleriyle kamu yönetimi güçlendiriliyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.