Yurt dışına çıkacaklar dikkat! Vize işlemlerinde köklü değişim

Yurt dışına çıkacaklar dikkat! Vize işlemlerinde köklü değişim
Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlar, vize alabilmek için aracı şirketlere başvuruyor. Bugüne kadar vize işlemlerinden 5,5 milyar lira gelir sağlayan şirketler, yasa gereği bu miktarın yalnızca 1,1 milyarını hazineye devretti. Kabul edilen yeni teklifle vize işlemlerini Dışişleri Vakfı devralacak.

Vatandaşlar, yurtdışına çıkarken vize işlemlerinde herhangi bir sorun yaşamamak için çeşitli aracı şirketlere başvuruyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, vize işlemleri artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (DTGV) tarafından yürütülecek ve bu sayede vize gelirlerinin büyük bölümü devlete kalacak.

GELİRİN BÜYÜK BİR KISMI ARACI ŞİRKETLERE KALIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kurulmasına ilişkin teklifte, vakfın vize aracılık hizmetlerini de üstlenmesi hükme bağlanıyor.

Komisyonda teklifle ilgili bilgi veren AKP Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, 2023 yılında aracı firmaların vize faaliyetlerinden dolayı bütçeye 1,1 milyar lira aktarıldığını belirtti. Bu rakam, aracı şirketlerin elde ettiği vize gelirlerinin yalnızca yüzde 20’sini oluşturuyor.

Yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında vize aracı şirketlerinin yıllık geliri 5,5 milyar lira oldu. Bu rakamın 1,1 milyar lirası hazineye aktarıldı, 4,4 milyar lirası ise şirketlerin kasasına kaldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, vize işlemlerinin Dışişleri Vakfı tarafından yürütülmesiyle devletin vize gelirlerinden daha fazla pay alması sağlanacak.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.