Zeytin fiyatlarında büyük artış: Tanesi 1 TL'yi geçti

Zeytin fiyatlarında büyük artış: Tanesi 1 TL'yi geçti
Zeytin fiyatları son zamanlarda rekor seviyelere yükseldi. Bazı zeytin markalarında tek bir zeytinin fiyatı 1 lirayı aşarak, kahvaltıda vazgeçilmez olan zeytinin fiyatı adeta cep yakmaya başladı. Peki, zeytin fiyatlarındaki bu artışın nedeni ne?

Türkiye'deki zeytin fiyatları son dönemde ciddi bir artış gösterdi. Güncel fiyat bilgilerine göre, bazı markalarda tek bir zeytinin fiyatı 1 lirayı aşarak rekor bir seviyeye ulaştı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytin, enflasyonun etkisi altında fiyatlarındaki artışla dikkat çekiyor.

Aslında, zeytin fiyatlarındaki bu artış, asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından gıda ürünlerinde görülen genel fiyat artışlarının bir parçası. Marmarabirlik, Kavlak, Zeo, İnci, Kaanlar, Lio, Tukaş, Olea Familya, Öncü gibi markaların sunduğu çeşitli zeytin ürünleri, farklı gramajlarda ve çeşitlerde tüketicilere sunuluyor.

Örneğin, Marmarabirlik markasının lüks siyah zeytini 200 gram için 28.75 TL'den başlarken, 800 gram az tuzlu siyah zeytin 185 TL'ye satılıyor. Kavlak'ın 1 kilogramlık kuru sele az tuzlu siyah zeytin fiyatı ise 604.90 TL olarak dikkat çekiyor.

Yeşil zeytinlerde de fiyatlar yüksek. Tukaş'ın 400 gram biberli yeşil zeytini 153.25 TL, Fora'nın 1 kilogram biberli yeşil zeytini ise 360 TL'den satışa sunulmuş. Zeytin fiyatlarındaki bu yüksek artış, özellikle zeytin severler için bütçelerinde önemli bir yer tutmaya başladı.

Bu artışın temelinde yatan nedenler arasında, zeytin üretiminde yaşanan maliyet artışları, nakliye ücretlerindeki yükselişler ve global piyasalardaki dalgalanmalar gösteriliyor. Tüketiciler, artan zeytin fiyatları karşısında alternatif ürünler aramaya veya tüketim miktarlarını azaltmaya yönelik çözümler arıyor. Fiyat artışları, Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı piyasasını daha da hassas bir hale getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.