Bursa'nın tarihi mirası İznik'te yeniden hayat buluyor

Bursa'nın tarihi mirası İznik'te yeniden hayat buluyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda, İznik'teki Roma Tiyatrosu ve tarihi İstanbul ve Yenişehir Kapıları, kültür mirasına sahip çıkarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Bursa'nın İznik İlçesi, antik çağlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin tarihiyle bilinir. MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan döneminde yapılan ve arkeolojik kazılarda bölgenin MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan yaşam izlerine rastlanan Roma Tiyatrosu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı. Aynı zamanda, 2300 yıl öncesine uzanan yapımıyla İznik Surları ve bu surların iki önemli kapısı olan İstanbul ve Yenişehir Kapıları da restore edilerek turizme kazandırıldı.

Bursa'nın tarihi dokusuna ışık tutan bu önemli eserlerin restorasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kültür ve turizme verdiği önemin bir göstergesi olarak karşılanıyor. İznik, Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulmuş ve Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan zengin bir tarih sahnesine sahip. 2015 yılından bu yana sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları, İznik'in bu zengin tarihi mirasını gün yüzüne çıkarıyor.

İSTANBUL KAPI VE YENİŞEHİR KAPI 

Roma Tiyatrosu, Anadolu'nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tiyatro, mimari açıdan Türkiye'deki benzersiz örneklerden biri olup, geçmişte gladyatör dövüşlerine ve daha sonraları dini törenlere ev sahipliği yapmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, İznik'in tarihi surları içinde yer alan bu eşsiz yapı, kültürel ve turistik etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazır hale geldi.

Tören öncesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Bursa Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş gibi önemli isimler, tarihi yapıları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik'in tarihine ve kültürüne yapılan bu önemli katkıların, şehrin turizm potansiyelini artıracağını ve İznik'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti. Tarihi yapıların restorasyonunun tamamlanması, hem Bursa için hem de Türkiye için büyük bir kazanım olarak görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.