Deprem uzmanlarından kritik uyarı: Büyük deprem 7 ve üzeri olacak

Deprem uzmanlarından kritik uyarı: Büyük deprem 7 ve üzeri olacak
17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. Geçen sürede depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, Uzmanlar olası İstanbul depremi konusunda uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Marmara’da beklenen büyük deprem 7 ve üzeri büyüklüğünde olacak." dedi.

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden geçen 25 yılda depremin açtığı yaralar sarılmaya devam ediyor. Aynı üzüntülerin tekrar yaşanmaması için deprem uzmanları uyarıyor. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunun üzerindeki gerilim, bilim insanlarını endişelendiriyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu bölgenin büyük deprem üretme potansiyeli en yüksek yer olduğunu belirterek, "Marmara’da beklenen büyük deprem 7 ve üzeri büyüklüğünde olacak." dedi.

Prof. Pampal, Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Marmara Zonu'nun üzerinde sürekli bir hareket ve gerilim birikimi olduğu yönünde açıklamalarda bulundu. Bu bölgenin büyük deprem yaratma potansiyelinin en yüksek yer olduğunu vurguladı.

 Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamalarına şöyle devam etti: 

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında güney kolunun da tehlikeli olduğuna değinen Prof. Dr. Pampal, “Yakın tehlike kuzey kolda olduğundan ve İstanbul’un da etkilenme ihtimali bulunduğundan bu kolun gündemdeki yeri daha sıcak. Ancak güney kol da tehlike içeriyor. Bu kolun Gemlik Körfezi’ne kadar olan uzantısında özellikle önemli üç parça bulunuyor. Bunlar doğudan batıya doğru Geyve Fayı, İznik-Mekece Fayı ve Gemlik Fayı olarak adlandırılıyor. Hepsi birbirinin devamı niteliğinde faylar. Bunlar dışında başka faylar da bulunuyor. Özetle bu kolu unutmak ya da görmezden gelmek doğru olmaz” dedi.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Tarihsel dönemde yaşanan depremler bizlere çok önemli ipuçları veriyor. Bu depremin büyük çoğunluğu 7 ve üzeri büyüklüğünde… Keza 1999’da yaşadığımız deprem de 7’nin üzerinde… Özetle bölgede büyük ölçekli bir deprem yaşanacak ve bu doğrultuda önlemlerimizi almamız gerekiyor” dedi.

Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik de İstanbul'un riskli ilçelerini sıralayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

 “1980 öncesi yapılmış 4-7 katlı betonarme binalar en çok hasar görme olasılığına sahip yapılar. Bina hasarlarının daha çok nüfusun yoğun olduğu şehrin güneybatı kısmında yer alan Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece’nin güneyi ve Avcılar’da yoğunlaşacağı tahmin ediliyor” 

“Kısmen daha az hasar alacak bölgeler ise Kadıköy, Maltepe ve Kartal gibi Asya Yakası’nın güneyinde yer alan ilçeler. Mevcut faydan göreceli olarak daha uzakta yer almalarına karşın, bina yoğunluğu ve hasar görebilirlik koşulları nedeniyle Beyoğlu, Eyüp ve Bayrampaşa bölgelerinin de yüksek oranda hasar görmesi bekleniyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.