Döner artık AB’de tescilli ürün

Döner artık AB’de tescilli ürün
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin döneri “geleneksel ürün adı” olarak tescil etmek için yaptığı başvuruyu kabul etti.

Başvuruya göre, döner; sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde kesilip, bir şişe sabitlenerek dikey eksende döndürülmesi ve ateşte pişirilmesi şeklinde tanımlandı. Etlerin pişirme öncesinde yoğurt, biber veya domates püresi, tuz ve çeşitli baharatlarla marine edildiği belirtildi. Ayrıca, şişleme işlemi sırasında et katmanları arasına dilimlenmiş yağ katmanlarının yerleştirildiği ifade edildi.

Dönerin içeriğinde kullanılan et türleri olarak büyükbaş hayvan eti, koyun eti, dana ve koyun kıyması veya bunların karışımları ile tavuk eti sıralandı. Dönerin Osmanlı döneminde 1800’lerin başından itibaren İstanbul’dan başlayarak çeşitli şehirlere yayıldığı ve 1546 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip olduğu vurgulandı.

1962 ile 1979 yılları arasında Türklerin yoğun göçü sırasında Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya yayılan döner, bu süreçte bir kültürel simge haline geldi. Döner, Avrupa’da en popüler sokak yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Adının, pişirme tekniğinden gelen “dönmek” kelimesinden türediği kaydedildi.

İlanda ayrıca, dönerin et türüne göre yaprak, kıyma ve karışık biçimlerde sınıflandırılabileceği, içeriğinde hayvansal olmayan proteinler, nişasta ve soya ürünlerinin bulunması gerektiği belirtildi. Bu ilanın yayımlanmasıyla dönerin tescil sürecinin ilk adımı atılmış oldu ve 3 aylık itiraz sürecinin ardından AB’de tescillenen ilk Türk geleneksel ürün adı olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.