El Nino bitse de etkileri bitmedi! Uzman isimden yeni uyarı geldi: O tarihe kadar devam edecek

El Nino bitse de etkileri bitmedi! Uzman isimden yeni uyarı geldi: O tarihe kadar devam edecek
Türkiye için kötü haber geldi. El Nino sona erse de etkilerinin devam ettiği belirtildi. Uzman isim yeni uyarısıyla o tarihe kadar devam edeceğini duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz'dan, El Nino açıklaması geldi. 2023 yılının yaz mevsiminde etkisini gösteren El Nino'nun sona erdiğini, fakat etkilerinin o tarihe kadar devam edeceği bilgisi paylaşıldı. Yeni sıcaklık rekorlarına hazır olun. İşte tüm detaylar...

SICAKLIK ORTALAMAYI GEÇTİ

Dünya üzerinde artan sıcaklık verilerle kanıtlandı. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından paylaşıan verilere göre 2023 yılındaki küresel sıcaklık, 20'inci yüzyılın ortalamasının 1,18 derece üzerine çıktı. Küresel ısınmada etkili rol oynayan sera gazının yanı sıra, El Nino hava olayının da etkili olduğu vurgulanıyor.

Eyyam I Bahur Nedir Eyyam I Bahur Sicaklari Turkiyede Ne Zaman Baslayacak H1533204258 Cf90Fb

O TARİHE KADAR DEVAM EDECEK

El Nino, 2023 yılında etkisini gösterirken, Nisan ortalarında etkisini kaybetmişti. Kış mevsimini yaza çeviren El Nino etkisinde, 15 Mayıs'a kadar rekor sıcaklığın yaşandığı gün sayısını 248 olarak paylaşıldı. 

Prof. Dr. Levent Kurnaz'dan, El Nino değerlendirmesi geldi. El Nino'nun sona erdiğine dair müjdeyi paylaşan Kurnaz, etkilerinin Temmuz ayına kadar devam edeceği konusunda uyardı. Yaz mevsiminde yeni sıcaklık rekorları beklediğini bleirterek, 11 ayın tamamında kırılan sıcaklık rekorunun 12'inci ay olan mayısta da rekor kıracağını öngörüyor.

Nnk Lm 1690897290 2304

YAZLAR UZUYOR, KIŞLAR KISALIYOR

Süper El Nino yaşanmadığını söyleyen Kurnaz, yaz mevsiminin uzadığını, kış mevsiminin ise giderek kısaldığını öne sürdü. İklim değişikliklerindeki şiddetten bahsederek, "Nisan sonu, mayıs başında İstanbul'da yaşanan hava serinlemesi anormal değildi, mevsim normallerinin alt sınırındaydı sıcaklıklar. Ancak öncesindeki haftalarda 26-28 dereceleri gördük ve yaz geldi gibi bir tablo oldu. Bu oynaklık artıyor ve bu nedenle mevsimler kaydı diyoruz. Yaz gittikçe uzuyor, kış gittikçe kısalıyor, baharlarda gittikçe çok oynak dönemler oluyor. Bazı günler mevsim normallerinin üst sınırında sıcaklıklarda oynama oluyor, bazı günlerde ise alt sınırda oynama oluyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.