İsrail’in Batı Şeria'daki yerleşim alanları 200'e yaklaştı

İsrail’in Batı Şeria'daki yerleşim alanları 200'e yaklaştı
Filistin topraklarında dolaylı yollarla yeni yerleşim alanları kuran İsrail’in, fanatik Yahudiler için yaklaşık 200 yerleşim yeri oluşturduğu belgelendi.

İsrail'in Batı Şeria'daki işgal politikasının boyutlarına dair kapsamlı bir inceleme yapan BBC, İsrail'in resmi kararlar dışında da işgal alanlarını genişlettiğini ve bu süreçte fanatik Yahudilere destek verdiğini ortaya koydu. Araştırmada, İsrail hükümetinin yakın ilişkileri olan örgütler aracılığıyla dolaylı destek sağladığı ve bu şekilde işgal altındaki topraklarda kaçak yerleşim alanları kurduğu ifade ediliyor.

TOPRAK GASPI HIZLA ARTIYOR

Geçen yıl yalnızca Batı Şeria'da 29 yeni yerleşim alanının kurulduğu belirtilirken, bu sayı uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılan toprak gasplarının hızla arttığını gösteriyor. 2019'dan sonra inşa edilen 89 kaçak yerleşim alanı, İsrail'in dolaylı destekleriyle genişleyen işgal siyasetini gözler önüne seriyor.

"HAYATIMIZI CEHENNEME ÇEVİRDİ"

Filistinlilere yönelik şiddet ve zorla tahliye vakaları da artmış durumda. İsrail ordusunun eski komutanı Avi Mizrahi, fanatik Yahudilerin işgal ettiği topraklarda Filistinlilere yönelik şiddetin arttığını belirtti. Filistinli Ayşe Aştiye'nin yaşadığı zorluklar, bu şiddetin ne kadar vahim olduğunu ortaya koyuyor. Aştiye, toprak gasbıyla karşı karşıya kaldığı şiddeti “hayatımızı cehenneme çevirdi” sözleriyle tarif ediyor.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NIN ÇAĞRISINA KARŞI GELİNİYOR

BBC'nin araştırması, İsrail’in Batı Şeria’daki işgal faaliyetlerinin resmen kabul edilmediği ancak dolaylı yoldan desteklendiğini ve bu desteklerin aşırılıkçı yerleşimcilerin şiddetini artırdığını gösteriyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail’in yeni yerleşim faaliyetlerini durdurması yönündeki kararına rağmen, İsrail bu çağrıyı reddediyor ve desteklediği kuruluşlar aracılığıyla yerleşim alanlarını genişletmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.