İUP çalışmadı: MEB'den okullara ilave 30 bin temizlik personeli

İUP çalışmadı: MEB'den okullara ilave 30 bin temizlik personeli
MEB, okullardan yükselen temizlik şikayetleri üzerine ilave 30 bin temizlik personeli görevlendirdi. Bu yıl ilk kez uygulanan "İş Gücü Uyum Programı"na yeterli başvuru olmadığı için yeni personeller "Toplum Yararına Program" uygulamasıyla istihdam edildi.

Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül'de başladığı günden itibaren velilerin ve öğretmenlerin okullardaki hijyene dair şikayetleri bitmedi. Okullardan gelen kirli sınıf görüntüleri, öğrencilerin ne şartlarda eğitime devam ettiğini göz önüne serdi.

Bu sorunun yaşanma sebebi ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ilk kez bu yıl denediği "İş Gücü Uyum Programı (İUP)." Program kapsamında görevlendirilen personele 566 lira "cep harçlığı" verilmesi ve emekliliğe yansımayacak şekilde yalnızca genel sağlık sigortasının ödenecek olması, talebin de yetersiz kalmasına neden oldu. Bakanlığın ayırdığı 120 bin kişilik kontentan dolmayınca eski uygulamaya geri dönüldü: Toplum Yararına Program.

Aradan geçen yaklaşık 1 ayın sonunda MEB nihayet harekete geçti ve 30 bin ek personel görevlendirdi ancak hâlâ 120 bin personele ulaşılamadı.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Okullardaki temizlik hizmetlerinin yürütülmesinde, halihazırda 49 bin 578 kadrolu temizlik personeli bulunmaktadır. İstihdama katılımı artırmak amacıyla bu yıl başlatılan 'İşgücü Uyum Programı' kapsamında kadrolu temizlik personeline ilaveten yarı zamanlı 120 bin kontenjan ayrılmış ancak bahse konu programın bu yıl ilk kez uygulanmasından kaynaklı yeteri başvuru olmaması nedeniyle gecikmelere bağlı bazı sorunlar yaşanmıştır. Söz konusu İUP programı kapsamında halihazırda 63 bin 777 personel görev yapmaktadır.

Tedbir olarak ayrıca Bakanlığımızın girişimleri sonucunda 'Toplum Yararına Program (TYP)' kapsamında 30 bin kontenjan daha tahsis edilmiştir ve bu personel bugün itibarıyla tam zamanlı olarak göreve başlamıştır.

Diğer yandan İşgücü Uyum Programı çerçevesinde Bakanlığımıza tahsis edilen 120 bin kontenjanın tamamlanması süreci de halen devam etmektedir.

Böylece okullarımızda görevli temizlik personeli sayısı önceki yıllara göre artırılarak 110 binden 143 bin 355'e çıkarılmıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.