Kat malikleri deprem testine izin vermedi! 79 bin konut beklemede

Kat malikleri deprem testine izin vermedi! 79 bin konut beklemede
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle "Pera 2019" yöntemini kullanarak kentteki yapılarda ücretsiz "hızlı tarama ile bina testi" işlemi gerçekleştiriyor. Ancak çoğu kat maliklerinin izin vermemesi nedeniyle 79 bin konuta tarama testi yapılamadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB)'nin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte başlttığı "hızlı tarama ile bina testi" uygulaması başlattı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra, artan talep doğrultusunda uygulanan teste bugüne kadar 162 bin başvuru yapıldı. 79 bin binada diğer kat maliklerinin izin vermemesi nedeniyle tarama işlemi gerçekleştirilemedi.

İBB ekipleri, kent sakinleri tarafından https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ internet adresinden yapılan başvuruların ardından söz konusu adreslere gidiyor. Öncelikle 5 kolonda sıva kaldırıp betonda okuma alınıyor. röntgen cihazıyla da demir sayısı, aralıkları ve yerleri belirleniyor.

Ekipler, 35 bin binada ise hızlı tarama işlemini gerçekleştirdi. İncelemeler sonucunda, çoğunluğu 1999'dan önce inşa edilmiş olan bu binaların yarısının D ve E risk sınıflarında olduğu belirlendi. İncelenen 35 bin binadan 318'inin kendi kendine çökme riski taşıdığı, 1238'inin ise deprem güvenliğinin bulunmadığı tespit edildi.

KONUTLAR RİSK GRUPLARINA GÖRE AYRILIYOR

Testlerde, kolondan "sıyırma" adı verilen işlemle binanın içerisindeki donatılara erişilerek kullanılan demirin özellikleri ve korozyon durumu ölçülüyor. Ayrıca, binanın genel rölövesi ve projesi çıkarılarak yapıdan toplanan veriler ofiste zemin değerleriyle analiz edilerek binanın deprem güvenliği değerlendiriliyor.

Test sonucunda binalara A ve B düşük risk, C orta risk, D yüksek risk ve E çok yüksek risk sınıflandırması yapılıyor. Hızlı tarama sonucunda D ve E sınıfında yer alan binalara, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince kapsamlı analiz yapılması öneriliyor.

1238 BİNANIN DEPREM GÜVENLİĞİ YOK

Ekipler, 35 bin binada ise hızlı tarama işlemini gerçekleştirdi. İncelemeler sonucunda çoğunluğu 1999'dan önce yapılan binaların yarısının D ve E sınıfı olduğu belirlendi.

İncelenen bu 35 bin binanın 318'nin kendi kendine çökebilecek durumda olduğu, 1238'inin ise deprem güvenliğinin hiç olmadığı tespit edildi.

Kentte, 2000 yılı öncesi inşa edilmiş binalar öncelikli olmak üzere, 10 kata kadar betonarme ve 5 kata kadar yığma taşıyıcı sisteme sahip konut tipi binalarda uygulanan projeye başvurular 2020 yılından itibaren alınıyor.

ÇOK SAYIDA METRUK BİNA YAPILMAYI BEKLİYOR 

İstanbul genelinde 35 bin 627 tarihi eser bulunuyor. Bu tarihi yapı stokunun yüzde 10'unun metruk ve harap halde olduğu belirlenirken, kritik ve metruk durumda olanların sayısı ise 3 bin 500'e ulaşıyor.

Bu 3 bin 500 metruk yapının da 1000'ine, Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından belgeleme ve acil müdahale uyarı yazısı yazıldı.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.