Orman yangınlarında ciddi artış: Bu yıl 17 bin hektar kül oldu

Orman yangınlarında ciddi artış: Bu yıl 17 bin hektar kül oldu
Türkiye, bu yaz mevsiminde rekor sıcaklıklar yaşarken, orman yangınlarında da geçen yıla kıyasla önemli bir artış görüldü. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-19 Ağustos 2023 döneminde Türkiye'de 1.419 orman yangını meydana gelirken, bu yıl aynı dönemde 2.529 yangın kaydedildi. Yanan orman alanı ise 8.865 hektardan 17.456 hektara yükseldi.

Geçen yıl bu tarihler arasında 2.012 orman dışı yangın çıkarken, bu yıl aynı dönemde orman dışı yangın sayısı 2.793'e ulaştı. Bu yıl ağustos ayında ise bugüne kadar 439 orman yangını meydana geldi. Ekipler, 15-18 Ağustos tarihleri arasında 109'u orman yangını olmak üzere toplam 247 yangına müdahale etti.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, küresel ısınmanın orman yangınlarını tetiklediğini ve etkilerini artırdığını belirtti. Tağıl, Türkiye'nin iklim değişikliğinin etkilerini en ağır şekilde hissettiği bölgelerden biri olduğunu vurguladı ve Doğu Akdeniz'in dünya üzerindeki en hızlı ısınan bölgelerden biri olduğunu ifade etti. Sıcak ve kuru hava koşullarının yangınların hızla yayılmasına ve yoğunlaşmasına neden olduğunu belirten Tağıl, Türkiye'nin Portekiz ve İspanya gibi ülkelerle birlikte en yüksek yangın tehlikesine sahip ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

YÜZDE 90 İNSAN KAYNAKLI 

Prof. Dr. Tağıl, Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu, ancak bu yaz yaşanan artışın temel nedeninin iklim faktörleri olduğunu belirtti. İnsan faktörünün yangınları başlatmada önemli bir etken olmasına rağmen, uygun hava koşulları ve bitki örtüsünün yanıcılığının da yangınların yayılmasını ve kontrolünü zorlaştırdığını vurguladı.

Son 13-14 aydır sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini ifade eden Tağıl, yaz mevsiminin erken gelen sıcak hava dalgasıyla başladığını ve bu durumun bitki örtüsünün yanıcılığını artırdığını belirtti. Haziran ve temmuz ayları ülkenin en sıcak dönemleri olarak kaydedildi, ağustos ortasında ise yeni bir sıcak hava dalgası Türkiye'yi etkisi altına aldı. Bu durum özellikle Batı Anadolu'daki bitki örtüsünü hızla kurutarak yangın riskini ciddi şekilde artırdı. Ayrıca, son iki ayda etkili olan kuru güney rüzgarlarının bitki örtüsünü kurutması, ağustosta kuzeyden esen güçlü rüzgarların ise yangın riskini daha da artırması yangınların yayılmasını kolaylaştırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.