Özel okullara verdiğiniz paraları geri alabileceksiniz! Fahiş fiyatlardan sonra emsal karar

Özel okullara verdiğiniz paraları geri alabileceksiniz! Fahiş fiyatlardan sonra emsal karar
Çocuklarını özel okula gönderen velilerin içine su serpecek karar açıklandı. Fahiş zamların ardından şikayet eden veli parasını geri aldı...

Her şeye zam gelirken özel okullar ipin ucunu kaçırarak yasal sınrıların üzerinde zamlar getirmişti. Konu ile ilgili bir velinin şikayeti üzerine ödediği para ona iade edildi. 

Özel okullardaki ek ücretler ve eğitim ücretlerindeki yasal sınırların üzerindeki zamlar, veliler arasında büyük tepkilere neden oluyor. Ancak İzmir'deki bir velinin Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurusu sonucunda aldığı müjdeli karar, benzer durumdaki velilere umut ışığı oldu. 

26 BİN TL’NİN VELİYE İADE KARARI 

Velilerden Oğuz Kul'un 40 bin lira olan eğitim ve yemek bedelinin 98,99 bin lira civarına çıktığını söyleyerek oluşturduğu şikayeti üzerine yapılan inceleme sonucunda, özel bir okulun eğitim ve yemek bedelindeki fahiş artışların yasal sınırların üzerine çıktığı tespit edildi. Haklı bulunan veliye, yaklaşık 26 bin lira bedel iadesi kararı verildi. 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu emsal kararın velilere umut verdiğini belirterek "Ocak ayı başından mayıs sonuna kadar fiyatlarını ilan ederler. Bu fiyat da bir önceki 12 aylık süreçte TÜFE-ÜFE ortalaması artı 5 puandır. Bu sene yüzde 57 olarak belirlendi. Bunun üzerinde alınan ücret hukuka aykırıdır. Velilere baskı uygulanıyor. Deniliyor ki 'Tamam, eğitim ücretine yüzde 57 zam yaptık ama sen yemek de alacaksın, etüt alacaksın, kitap alacaksın, kırtasiye alacaksın, kıyafet alacaksın.' Ama bunların fiyatları geçen yılla kıyasladığımızda üç beş katı artmış. Oysa ek hizmetlerin satın alınması mecburi değil, Tüketici Kanunu'nda açık hüküm var. Hem Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna internet üzerinden şikayetlerini iletebilirler hem de istemediklerine dair okula bir e-posta gönderirlerse o yemek yense, o hizmet alınsa dahi 10 yıl boyunca o bedelleri geri alma hakkına sahip olurlar." şeklinde konuştu. 

YÜZDE 57 ÜZERİNDE ARTIŞ HUKUKA AYKIRI 

Özel okulların zam oranlarının her yıl belirlendiğini ifade eden Ağaoğlu, bu yıl için belirlenen yüzde 57'lik artışın üzerine çıkılan ücretlerin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. 

Velilere baskı uygulanarak ek ücretlerin dayatıldığını dile getiren Ağaoğlu, ek hizmetlerin satın alınmasının mecburi olmadığını ve Tüketici Kanunu'nda bu konuda açık hükümler bulunduğunu hatırlattı. 

Velilerin ödedikleri ek ücretleri geri alma hakları olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayetlerini iletebileceklerini ve istemedikleri hizmetlere dair okula e-posta göndermeleri halinde 10 yıl boyunca bedelleri geri alma hakları olduğunu belirtti. 

Ayrıca, özel okullarda yapılan kademe geçişlerinde de fahiş zamların yaşandığına dikkat çeken Ağaoğlu, bu durumun düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.