Tartışmalı sokak hayvanları yasasında yeni detaylar: Kurallara uymayana hapis ve 60 bin lira ceza

Tartışmalı sokak hayvanları yasasında yeni detaylar: Kurallara uymayana hapis ve 60 bin lira ceza
İktidarın sokak hayvanlarıyla ilgili hazırladığı ve büyük tepkilere neden olan 17 maddelik yasa teklifi görüşülmeye devam ederken detaylar da netleşmeye başladı. Muhalefetin tepkisi sonucu 'ötanazi' kelimesi teklif metninden çıkarılırken, belirtilen kurallara uymayanlara para cezası ve hapis cezası uygulanacağı öğrenildi.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri devam ediyor.

17 maddelik teklifin görüşmelerinde gerginlikler devam ederken, muhalefetin ve hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı “ötenazi” kelimesi teklif metninden çıkarıldı. Yerine ise "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun 9 . Maddesi'nin 3. Fıkrası'nda yer alan tedbirler uygulanır" hükmü eklendi.

Söz konusu kanun teklifinde para ve hapis cezalarıyla ilgili maddeler ise dikkat çekti.

PARA CEZASI 2 BİN TL'DEN 60 BİN TLYE ÇIKACAK

Caydırıcılık amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

BELEDİYE BAŞKANI VE BELEDİYE YETKİLİLERİNE HAPİS CEZASI

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.

SİSTEME KAYITLI OLACAKLAR

Teklifin ana çerçevesinde ise şunlar yer alıyor:

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

HÜKÜMLERE AYKIRI HAREKET EDENLERİN HAYVANLARINA EL KONULACAK

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak.

Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

BAKIMEVİ KURULACAK

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.