Filistin direnişinin sembolü Hanzala Beyoğlu merdivenlerinde

Filistin direnişinin sembolü Hanzala Beyoğlu merdivenlerinde
Filistinli karikatürist Naci-el Ali'nin Filistin direnişinin sembolü haline gelen Hanzala karakteri Cihangir'in merdivenlerine resmedildi. Ressam Furkan Akhan'a ait çizim İsrail'in Filistin'de yürüttüğü soykırım politikasına dikkat çekmek amaçlıyor.

İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali uzun bir geçmişe dayanıyor. Geçen yılın ekim ayından itibaren şiddetini artıran saldırıların amacı Filistinlileri tamamen yok etmeye evrildi. Dünyanın birçok ülkesinde vatandaşlar Filistinlilere destek eylemleri yaparken bir ses de Beyoğlu'ndan yükseldi.

DÜNYAYA SIRTINA DÖNEN ÇOCUK

1969'da karikatürist Naci-el Ali'nin Filistin'deki zulüm bitene kadar dünyaya sırtını dönen bir çocuk olarak yarattığı Hanzala karikatürü, daha önce üzerinde bulunan Filistin bayrağı silinerek Cihangir’de Salı Pazarı Yokuşu olarak bilinen merdivenlere çizildi. Naci-el Ali 1987 yılında bir suikast ile öldürüldü ancak Filistin mücadelesini temsil eden çizimi yaşamaya devam ediyor.

HANZALA ÇİZİMİ KALICI OLACAK

Çalışmayı yerinde inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “Her gün çocukların öldüğü bir coğrafyanın bayrağının burada binlerce insan tarafından ezilip geçilmesi bizim içimize sinmedi. Belki yapan arkadaşlar iyi niyetliydi ancak ortaya çıkan durum bizi ve kamuoyunu rahatsız etti. Bugün Furkan Akhan, Hanzala’yı buraya resmetti. Ona da sordum niye Hanzala’nın sırtı dönük diye. Hanzala aslında insanlığa küsmüş. Yıllardır akan kandan dolayı, yıllardır çocuk ölümlerinin bitmediği bir coğrafyaya insanlığın sırtını dönmüş olmasından dolayı Hanzala da insanlığa sırtını dönmüş durumda. O nedenle biz Hanzala’yı buraya kalıcı olacak şekilde resmettik. İnşallah Hanzala’nın da yüzünün güleceği, yüzünü insanlığa döneceği, Filistin’de barışın olacağı ve Filistin halkının kendi ülkesinde özgürce yaşayacağı günlere olan inancımızı bir kez daha tazeliyoruz. Filistin halkıyla dayanışma duygularımızı buradan bir kez daha iletiyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.