Harry Potter’ın ilk baskısı rekor fiyata satıldı!

Harry Potter’ın ilk baskısı rekor fiyata satıldı!
J.K. Rowling'in dünyaca ünlü Harry Potter serisinin 1997 yılında basılan ilk 500 kitabından biri, açık artırmada rekor fiyata satıldı.

J.K. Rowling’in dünyaca ünlü Harry Potter serisine ait ilk baskı,  İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta yapılan bir açık artırmada 45 bin 201 sterline (1 milyon 873 bin TL) alıcı buldu.

Whatsapp Image 2024 06 22 At 11.59.18

İLK BASKIDA SADECE 500 KOPYA ÜRETİLMİŞTİ

J.K. Rowling’in dünyaca üne kavuşan ve üzerine tam 8 adet film çekilen Harry Potter serisinin yayıncıları, kitabın satılıp satılmayacağına dair şüpheleri nedeniyle ilk baskıda sadece 500 kopya üretmişti.

Satılan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı, önceki sahibi tarafından yirmi yıl önce Londra'daki bir kitapevinden satın alındı ve müzayedeciler tarafından "eserin mükemmel bir kopyası" olarak tanımlandı. Kitabın alt kapağında ve 53. sayfada yazım hataları bulunuyor.

BASKILARIN DEĞERİ BİNLERCE STERLİN

Müzayede öncesinde, yazım hatalarına rağmen 40 bin sterlin (1 milyon 658 bin TL) ile 60 bin sterlin (2 milyon 488 bin TL) arasında alıcı bulacağı tahmin edilen eser, 45 bin 201 sterline (1 milyon 873 bin TL) satıldı.

Whatsapp Image 2024 06 22 At 11.54.26

Amerikalı bir koleksiyoncu, müzayedeye çıkardığı bu ilk kitabın yanı sıra, serinin ikinci kitabının ilk baskısına da sahipti. Harry Potter ve Sırlar Odası'nın, 1998 tarihli ilk baskısı da 7 bin 560 sterline (313 bin 517 TL) satıldı.

‘KOLEKSİYONERLERİN TACINDA BİR MÜCEVHER’

Müzayede şirketinin kitap ve el yazmaları müdürü Cathy Marsden, satış öncesinde şu açıklamalarda bulundu:

"Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın ilk baskısı, her koşulda bulunması son derece nadir bir kitaptır. Bu kadar mükemmel durumda olan bir kitap, Harry Potter koleksiyonerlerinin tacında bir mücevher olarak değerlendirilebilir. Kitabın büyük bir kısmının Edinburgh'da yazıldığı göz önüne alındığında, Harry Potter tarihinin bu ilk ve önemli parçasının burada satılması oldukça yerinde."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.