Türkiye'nin yaşayan hafızası Necdet Sakaoğlu yaşamını yitirdi

Türkiye'nin yaşayan hafızası Necdet Sakaoğlu yaşamını yitirdi
Yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi gibi Tarih biliminin birçok alanında Türk kültür ve hafızasına katkıda bulunan Necdet Sakaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetti.

1939'da Divriği'de doğan Tarihçi Necdet Sakaoğlu, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sakaoğlu'nun ölümü büyük üzüntüyle karşılandı. 

Usta tarihçinin cenazesi Amasra Şehir Mezarlığı'na defnedilecek.

HAYATINI EĞİTİME ADADI

Sivas Öğretmen Okulu'nu bitiren Necdet Sakaoğlu, bir süre ilkokul öğretmenliği yaptı. 1961'de Çapa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü tamamladıktan sonra devam ettiği öğretmenlik mesleğinin devamında yöneticilik görevleri de bulundu.

80'li yıllardan itibaren bakanlık müfettişliği, başmüfettişlik ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yapan Sakaoğlu 1998'de emekli oldu.

Özellikle denetim görevini sürdürürken milli eğitim örgütlerini, her basamak ve türdeki eğitim kurumlarını inceleme imkanı bulan Sakaoğlu, Talim ve Terbiye Kurulu üyesiyken ABD'de çeşitli eyaletlerdeki uygulamaları da yakından gözledi.

Mesleki çalışmalarının yanı sıra yerel tarih, Osmanlı tarihi, eğitim tarihi alanlarında çeşitli araştırmalar ve arşiv çalışmaları yaparak kitap ve makaleler yazan usta tarihçi; Karacan Ödülleri'ni 1969'da çeviri, 1971'de inceleme dallarında olmak üzere iki kez kazandı. 1985'te de Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler Ödülü'nü ise "Köse Paşa Hanedanı" adlı eseriyle aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.