Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin uyardı: Alzheimer belirtilerine dikkat: Basit hareketlerle alzheimer riskini azaltın

Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin uyardı: Alzheimer belirtilerine dikkat: Basit hareketlerle alzheimer riskini azaltın
Türk Nöroloji Derneği’nden Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer'dan korunmanın yollarını açıkladı. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve düzenli egzersiz, hastalığa karşı kalkan oluşturuyor...

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer’a karşı erken yaşlardan itibaren alınacak önlemlerin önemini vurguladı. Antalya’da düzenlenen bir sağlık kongresinde konuşan Keskin, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve sosyal ilişkilerin hastalık riskini azalttığını söyledi.

ALZHEİMER BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Alzheimer hastalığının unutkanlıkla başladığını ifade eden Keskin, hastalığın en belirgin belirtilerini şöyle sıraladı:

  • Yakın bellekte kayıplar (son olayları hatırlamamak)
  • Eşyaların yerini karıştırmak
  • Konuşurken kelime bulmakta güçlük çekmek
  • Ocakta yemeği unutmak

Keskin, Türkiye’de şu anda 700 bin Alzheimer hastası bulunduğunu, 2030 yılı sonrasında bu sayının 1 milyonu aşmasının beklendiğini belirtti.

EGZERSİZ ALZHEİMER’DAN KORUYOR

Alzheimer’ın yaşam tarzıyla doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Keskin, özellikle 20’li ve 30’lu yaşlardan itibaren sağlıklı alışkanlıklar kazanmanın önemine değindi. Keskin, hastalıktan korunmak için şu önerilerde bulundu:

  • Haftada 3-4 gün, 45-50 dakika tempolu yürüyüş veya aerobik egzersiz yapılmalı.
  • Akdeniz tipi beslenilmeli: Balık, kuru yemiş ve kabak çekirdeği gibi besinler tüketilmeli.
  • Uyku düzenine dikkat edilmeli.
  • Diyabet, hipertansiyon ve depresyon gibi hastalıklar tedavi edilmeli.
  • Kafa travmalarından kaçınılmalı: Özellikle trafikte kask kullanmak gerekiyor.

Alzheimer'dan korunmada egzersiz önem taşıyor

SOSYAL İLİŞKİLER HASTALIĞI GECİKTİRİYOR

Sosyal yaşamın Alzheimer üzerindeki etkisine dikkat çeken Keskin, "Sosyal olarak aktifseniz Alzheimer daha geç gelişiyor. Kovid-19 salgınında Alzheimer hastaları belirgin şekilde kötüleşti. Sosyal ilişkiler çok önemli. Yaşlı kişinin evde oturmak yerine camiye, kahveye gidip iletişim kurması bile katkı sağlıyor. Yaşlılarımızı kesinlikle yalnız bırakmamamız lazım, onların sosyal ilişkilerde bulunmasını desteklememiz gerekiyor." dedi.

BULMACA VE KİTAP OKUMAK BEYNİ GÜÇLENDİRİYOR

Keskin, kitap okuma, bulmaca çözme, satranç ve sudoku gibi aktivitelerin Alzheimer'a karşı koruyucu rol oynadığını ifade etti. Beyinde biriken Amiloid proteini temizleyen ilaçların yanı sıra, düzenli egzersizin de ilaç kadar etkili olduğuna dikkat çeken Keskin şöyle devam etti:

"Alzheimer'ın birçok tedavisi var. Hem unutkanlığı azaltmaya yönelik tedaviler hem de bu hastalarda bazı psikiyatrik, psikolojik sorunlar ve uyku bozuklukları oluşabiliyor, bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve davranış terapileri var. Mesela Alzheimer için beyinde biriken Amiloid proteinini temizleyen ilaçlar çıktı. Yapılan çalışmalara göre Alzheimer hastalarında egzersiz ilaçlar kadar etkili bulundu. Eğer Alzheimer hastası, erken evre egzersiz yapıyorsa ilaç almış kadar fayda görebiliyor. Onun için egzersize önem vermek gerekiyor."

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.