Meta'dan sesli video üretebilen 'yapay zeka' atağı: Rekabet yapım şirketlerine de sıçrayabilir
SÜEDA İLKER
Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta, ‘Movie Gen’ adını verdiği bu yeni yapay zeka modelini tanıtarak, medya üretiminde önemli bir adım attı. Movie Gen, ses ve görüntüleri işleyerek video ve ses klipleri oluşturabilme kabiliyeti ile öne çıkıyor.
Ayrıca, Meta'nın bu modelle OpenAI ve ElevenLabs gibi devlerle doğrudan rekabet edeceği konuşuluyor. Meta'nın Movie Gen’i oluştururken, lisanslı ve halka açık veri kümelerini kullandığı belirtiliyor. Bu yenilik, medya ve eğlence dünyasındaki rekabeti daha da artırabilir.
Meta'nın geliştirdiği örnek videolarda, yüzen hayvanlar, sörf yapan insanlar ve bir tuvalde resim yapan kişiler gibi sahneler yer alıyor. Meta’nın blog yazısına göre, Movie Gen aynı zamanda videoların içeriklerine uygun arka plan müziği ve ses efektleri oluşturabiliyor. Mevcut videoları düzenleme işlevi de olan bu model, görsel içerik üretiminde önemli bir yer edinebilir.
SINIRSIZ YARATICILIK POTANSİYELİ
Modelin ürettiği videolar 16 saniyeye kadar uzunlukta olabilirken, sesler ise 45 saniyeye kadar ulaşabiliyor. Meta, Movie Gen’in performansını test ettiklerini ve bu modelin, rakip platformlara kıyasla olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.
HOLLYWOOD VE YAPAY ZEKA
Meta'nın yeni yapay zeka modelinin tanıtımı, Hollywood’da dikkatleri üzerine çekti. Hollywood’un yapay zeka video teknolojisinden nasıl faydalanacağı sorusu ise hala gündemde yer alıyor. Özellikle OpenAI’nin ‘Sora’ adlı ürünü ile uzun metrajlı film benzeri videolar oluşturma yeteneği, sektörde tartışmalara yol açtı.
Eğlence dünyasındaki teknoloji uzmanları, yapay zekayı kullanarak film yapım süreçlerini hızlandırmak isterken, bazıları telif hakkı ihlallerine karşı dikkatli olma çağrısında bulunuyor. Özellikle izinsiz veri kullanımıyla eğitilen yapay zeka modellerine karşı ciddi bir endişe söz konusu oluyor.
GÜVENLİK VE ETİK SORULARI
Yapay zekanın özellikle sahtekarlık ve deepfake videolar üretme potansiyeli, dünya genelinde siyasi arenada da endişelere yol açmış durumda. ABD, Pakistan, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde, yapay zekanın seçimlerde nasıl manipülasyon amaçlı kullanılabileceği üzerine tartışmalar devam ediyor.
Meta yetkilileri, Movie Gen modelinin açık kullanımına izin verilmeyeceğini ve her model için risklerin titizlikle değerlendirildiğini belirtti. Şirket, özellikle Movie Gen’in eğlence topluluğu ve içerik oluşturucularla iş birliği içinde geliştirileceğini ifade etti. Meta'nın bu yeni yapay zeka teknolojisini kendi platformlarında nasıl entegre edeceği ise merakla bekleniyor.
MEDYA SEKTÖRÜNDE REKABET
OpenAI de Hollywood yöneticileriyle yapay zeka ortaklıkları üzerinde görüşmeler yapmış ancak henüz anlaşma sağlanmamıştı. Özellikle Scarlett Johansson’ın, sesinin izinsiz olarak taklit edilmesiyle ilgili yaptığı suçlamalar, yapay zeka tartışmalarını daha da alevlendirmişti.
Lions Gate Entertainment gibi büyük stüdyolar ise yapay zeka ile iş birliği yapmaya başladı. Runway’e yapay zeka modeli eğitimi için film ve televizyon kütüphanesine erişim veren stüdyo, bu teknolojinin iş süreçlerinde nasıl kullanılacağını araştırmayı sürdürüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.