Kentsel dönüşümde düğmeye basıldı: Binlerce riskli yapının raporu hazır

Kentsel dönüşümde düğmeye basıldı: Binlerce riskli yapının raporu hazır
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi "Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi" kapsamında 157 bin 590 yapıya ilişkin risk analizi raporunu hazırladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin,TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi desteğiyle geçen yıl başlattığı "Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi" kapsamında kentteki yapı stokları incelendi. 157 bin 590 yapıya ilişkin risk analizi raporu çıkarıldı.

Kentte 2007 yılı öncesi yapılan yaklaşık 200 bin bina ile 1999'dan önce inşa edilen 126 bin 461 yapı, 2000-2007 yıllarında yapılan 31 bin 129 konuta ait risk analizi yayımlandı.

Kentsel dönüşüm kapsamında öncelikle geçen ay tamamlanan tarama faaliyeti 150 bin bağımsız birimin güçlendirilmesi ve yeniden yapılması gerektiği tespit edildi.

Kentsel Dönüşüm Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında kentteki afet izlerinin silindiğini söyleyerek,"Biz de bu dönemin bütün önceliklerini depreme yönelik olarak sıraladık." dedi.

Büyükakın, "Bu 2007'den sonra yapılanların hepsi problemsizdir anlamına gelmiyor. Sonrasında gerek inşaat aşamasında gerekse devamında müdahaleler olabilir, onların da kontrolü gerekir." diye konuştu.

Büyükakın, "Riskli Alanlar Yönetmeliği"ne göre bir tarama faaliyeti gerçekleştirildiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Elimizde bir envanter var. Nerede ne var, nereden başlanması gerekir? Bunu biliyoruz. Şu anda onun fizibilitesi yürütülüyor. İlçe ilçe, mahalle mahalle yapı stokunun risk analizleri ve dönüşüm planlaması çalışmalarını yürütüyoruz. Bina stokunun dayanıklılığına ilişkin çalışmanın yanında kamu binalarının ve köprülerin taranması, sanayi yapılarının afete hazırlık planlarının taranması, ayrı bir çalışma başlığıyla devam ediyor. Zemin etütleri bir yandan devam ediyor. Taramalar tamam, taramalar doğrultusunda fizibilite etütleri yapılıyor. Ön tespitlerimize göre 150 bin bağımsız birimin (bina değil) - bunların 30 bini kadar ticari alan, geri kalanları konut- güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor. Dolayısıyla özel sektörün de bir şeyler yapması lazım, insanların bir çaba içerisinde olması lazım. Dolayısıyla çok ince eleyip sık dokuyan ama vakit de kaybetmeyen bir yaklaşım içinde çalışıyoruz."

Kentsel Dönüşüm Kocaeli2

"Depremden bu güne Kocaeli'de 27 bine yakın yeni konut yapıldığını bunun içinde TOKİ, Emlak Konut, Kent Konut var. Kentin 7 noktasında kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor ama bunlar dönüşmesi gereken, yenilenmesi gereken stokla kıyaslandığında hala yeterli sayılar değil. 6 bine yakın konutta yenileme çalışmaları, yeni stok üretme çalışmaları devam ediyor. Şahısları da yerinde dönüşüme teşvik edecek fizibilite çalışmalarını devam ettiriyoruz." 

Büyükakın, 688 taşınmaz kültür varlığı yapısının da tek tek ziyaret edildiğini, deprem risklerinin gözlemlendiğini ve olası yıkılma durumunda potansiyel can kaybı riskinin incelendiğini kaydetti. 

Tahir Büyükakın, deprem eğitim çalışmalarını önemsediklerini dile getirerek bu kapsamda yaklaşık 10 bin kişiye deprem eğitimi verildiğini sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.