Meyve bahçesine güneş paneli kurdu, büyük masraftan kurtuldu! Enerji gideri sıfıra düştü

Meyve bahçesine güneş paneli kurdu, büyük masraftan kurtuldu! Enerji gideri sıfıra düştü
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yaşayan bir vatandaş bahçesiyle ilgilenirken enerji verimliliğinin yollarını araştırmaya başladı. Meyve bahçesine güneş panelleri kurmaya karar verdi. Enerji masrafını sıfıra düşürdü...

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yaşayan emekli itfaiye eri Veli Sınmaz, bahçesinde enerji verimliliğini artırmak ve maliyetleri azaltmak amacıyla geleneksel fosil yakıtlı su motorunu güneş enerjisi sistemleri ile değiştirdi. Beyçayır köyündeki 11 dönümlük bahçesinde Trabzon hurması, fındık ve kiraz yetiştiren Sınmaz, su ihtiyacını karşılamak için oluşturduğu küçük gölette yağmur suyu ve çeşmeden gelen fazla suyu biriktiriyor.

Meyve bahçesine kurduğu güneş panelleriyle enerji giderini sıfıra düşürdü

HEM CEBİNDEN KAR ETTİ HEM DE ZAMANINDAN

Sınmaz, bahçesinde kullandığı su motorunun yıllık yaklaşık 100 bin liralık motorin tükettiğini ve bu durumun hem maliyet hem de çevresel açıdan sürdürülemez olduğunu belirterek, güneş panellerini kullanmaya karar verdi. 35 bin lira maliyetle kurduğu güneş enerjisi sistemi, her biri ikişer metrekare büyüklüğündeki üç panelden oluşuyor.

Güneş panellerini su motoruna entegre eden Sınmaz, bu yenilik sayesinde hem yakıt hem de zaman tasarrufu sağladığını belirterek "Daha önce sulama yaparken yakıt biter korkusuyla bahçemden ayrılamıyordum, şimdi öyle bir derdim kalmadı. Akşam saatlerinde güneş panellerinde elektrik bittiğinde kendi kendine kapanıyor, sabah güneş ışınlarıyla beraber tekrar başlıyor." dedi

KOMŞULARINA DA ÖRNEK OLDU

Sınmaz, güneş enerjisi sistemlerinin kendiliğinden devreye girmesi sayesinde ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta olan bahçesine gelmesine gerek kalmadığını ifade ederek "Bu da benim için başka kar diye düşünüyorum. Köyümüze de örnek oldum. Tarla komşuma da kurmasında yardımcı oldum, o da kullanmaya başladı. Hem karlı hem hesaplı, çok memnunum." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.