Önce meteoroloji ardından AFAD uyardı! 2 ilimize turuncu, 3 ilimize sarı kodlu uyarı! Önce meteoroloji ardından AFAD uyardı! 2 ilimize turuncu, 3 ilimize sarı kodlu uyarı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul 2 Nolu Barosunun İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Tunç, 2017 anayasa değişiklikleriyle darbelerin bir daha gerçekleşmemesi için önemli reformlar hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Bu ülkede hiç kimse milli irade hırsızlığı yapamasın diye bunları yaptık” dedi.

SOYKIRIM SUÇLULARINA LANET

Bakan Tunç, Gazze'deki soykırım suçlularının cezalandırılması için yapılan uluslararası çabaları takdir ettiğini belirtti ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin etkisizliğini eleştirdi. İsrail'in Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybeden Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi anarak, soykırım suçlularını lanetledi.

HUKUK FAKÜLTELERİNİN KONTENJANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Tunç, Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini, 15 Temmuz'dan sonra 2017 anayasa değişiklikleriyle darbelere karşı güçlü bir duruş sergilendiğini belirtti. Ayrıca, yargı sisteminin modernize edilmesi için yapay zeka ve diğer teknolojilerden yararlanıldığını, hukuk fakültelerinin kontenjanlarının düşürüldüğünü ifade etti.

Yeni hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin bu yıl uygulamaya alındığını belirten Tunç, stajyerlerin usta çırak ilişkisi içinde yetişeceğini söyledi. İstanbul'da 2002 yılından bu yana mahkeme sayısının önemli ölçüde artırıldığını da ekledi.

YENİ MAHKEMLERİN KURULMASI

İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Yasin Şamlı ise, yeni mahkemelerin kurulmasını ve hakim savcı sayısının artırılmasını olumlu adımlar olarak değerlendirdi. Şamlı, yeni bir anayasa yapılmasının Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, darbe teşebbüslerinin anayasal suç olarak düzenlenmesini önerdi. Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Törene TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA