Arjantin'de korkutan salgın: Sinek kovucu talebine yetişilemiyor

Arjantin'de korkutan salgın: Sinek kovucu talebine yetişilemiyor
Arjantin'de Dang humması salgını rekor seviyelere ulaştı. Sivrisinek kaynaklı salgının vakaları hızla artarken halk, virüsten korunmak için böcek kovucu satın almanın neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. Arjantin sağlık bakanlığı, ülkenin güncel olarak 163 bin 419 dang humması vakası bildirdiğini ve tüm yaş gruplarında ölümlerin kaydedildiği, en yüksek ölüm oranının ise 80 yaş üstü kişilerde olduğunu açıkladı.

Arjantin, şimdiye kadarki en kötü salgın vakasıyla mücadele halinde olduğunu açıkladı.
Ölümcül ve ciddi hastalıklara yol açabilen sivrisinek kaynaklı Dang humması, ülkedeki sinek kovucu bulmayı bulunamaz hale getirdi. Pek çok süpermarket ve eczaneye kovucu bulunmadığına dair tabelalar asıldı. Hükümet, sorunu ilerleyen günlerde düzeltilecek olan bir "darboğaza" bağladı.

AŞI HENÜZ ERKEN AŞAMADA

Arjantin'de Dang virüsü için bir aşı geliştirilmiş olsa da henüz erken aşamada olduğundan, çoğu insan virüsten kaçınmak için böcek kovucu sprey gibi önleyici tedbirlere güveniyor. 
Mart ayında kovucu sprey sıkıntısı fark edilmeye başlandı. Ülkede kovucu üreten bir firmanın kaynakları, kıtlığın bir hatadan kaynaklandığını ve ürünün üretiminin aylar sürdüğünü söyledi.

DANG HUMMASI NEDİR? 

Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.
Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen Haziran, Eylül, Aralık ve Mart'ta artış gösteriyor.
Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.
Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.