Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 12. ayına giren savaşta Filistinlilere karşı "açlık kampanyası" yürüttüğünü belirtti. AP'nin haberine göre, Fakhri bu hafta BM Genel Kurulu'na sunduğu raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik aç bırakma kampanyasını, saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den iki gün sonra devreye soktuğunu ifade etti.

BM Raportörü, bazı ülkelerin UNRWA'ya desteğini kesmesiyle Gazze için  "kıtlığın kaçınılmaz" olduğunu belirtti

Fakhri, İsrail saldırılarının şimdiye kadar çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 135 binden fazla Filistinlinin ölümüne veya yaralanmasına yol açtığını belirtti. BM raportörünün raporunda, Gazze'ye giren sınırlı yardımların çoğunun, İsrail'in Filistinlilerin gitmesini dayattığı kuzey yerine Gazze'nin güney ve orta bölgelerine ulaştığı vurgulandı. Aralık 2023 itibarıyla Gazze'deki Filistinlilerin, kıtlık ve felaket düzeyinde açlık çeken dünya nüfusunun yüzde 80'ini oluşturduğu kaydedildi.

"HİÇ BİR HALK BU KADAR HIZLI VE BÜYÜK ÖLÇEKTE AÇLIK ÇEKMEDİ"

Raporda ayrıca, "Gazze'deki 2,3 milyon Filistinlinin başına geldiği gibi, geçmişteki hiçbir savaşta bir halk bu kadar hızlı ve büyük ölçekte açlıkla karşılaşmamıştı" ifadesine yer verildi. Fakhri, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı "açlık politikasının", Filistin halkının yerinden edildiği ve İsrail Devleti'nin kurulduğu 1948'e kadar uzandığına dikkat çekti.

THY kabin ekibine hakaret eden yolcuya para cezası THY kabin ekibine hakaret eden yolcuya para cezası

"İNSANİ YARDIMI, SİYASİ VE ASKERİ BİR SİLAH OLARAK KULLANDI"

Raportör, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana tarım ve balıkçılık alanları da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki gıda sisteminin tahrip edildiğine dair raporlar aldığını ve bunların Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve diğer örgütler tarafından belgelenip kabul edildiğini belirtti. Fakhri, "İsrail, Gazze'deki Filistin halkına eziyet etmek ve onları öldürmek için insani yardımı, siyasi ve askeri bir silah olarak kullandı" değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS'TAN ACİL ULUSLARARASI MÜDAHALE ÇAĞRISI

Hamas hareketi ise BM raportörü Fakhri'nin raporuna ilişkin bir açıklama yaparak, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü kapsamlı imha savaşında sivillere karşı işlenen suçlara dair yeni bir kanıt" ifadesini kullandı. Açıklamada, uluslararası toplum ve BM'nin Filistin halkına yardım sağlamak, maruz kaldıkları ihlalleri durdurmak ve Siyonist savaş suçlularından hesap sormak için acilen müdahale etmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA