Genellikle temmuz ayında çiçek açmaya başlayan kum zambakları, sahil boyunca yaydıkları hoş kokularıyla tatilcilerin ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Beyaz çiçekleriyle sahilleri süsleyen bu bitki, aynı zamanda ekosistemde de önemli bir yere sahip. 

Hatice Aslan'dan 'Narin Güran' yorumu: İdam kesinlikle çözüm değil Hatice Aslan'dan 'Narin Güran' yorumu: İdam kesinlikle çözüm değil

KOPARAN 387 BİN 141 TL ÖDÜYOR 

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambağını koparmanın cezası, bu yıl itibariyle 387 bin 141 lira olarak belirlendi. Kumulların oluşumunda kritik bir rol oynayan kum zambağı, kumun rüzgarla dağılmasını engelleyerek doğal dengenin korunmasına yardımcı oluyor. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında aldığı kararla, kum zambaklarının yetiştiği alanlarda ateş yakılmasını, araçla veya evcil hayvanlarla girilmesini yasaklamıştı. Bu yasaklar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde, kum zambaklarının doğal alanlarında çoğaldığı gözlemlendi. Uyarıcı tabelaların asılması ve vatandaşların bilinçlendirilmesiyle kum zambakları, sonbahara kadar sahillerde beyaz çiçekleriyle görülmeye devam ediyor. 

Editör: Nesibe Göven Atalay