ABD'nin en büyük Müslüman sivil hakları savunucu örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), ABD Adalet Bakanlığı'na Batı Şeria'da Türk-Amerikan vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesiyle ilgili derhal soruşturma yapılması çağrısında bulundu. CAIR'in Hükümet İşleri Direktörü Robert McCaw tarafından Adalet Bakanı Merrick Garland’a gönderilen mektupta, Eygi'nin başından mermiyle vurularak öldürülmesinin bir an önce soruşturulması gerektiği vurgulandı.

THY kabin ekibine hakaret eden yolcuyu kara listeye aldı THY kabin ekibine hakaret eden yolcuyu kara listeye aldı

"ADALETİN ENGELLENMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Mektupta, Adalet Bakanlığı'nın FBI ve Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde çalışarak bu cinayetle ilgili soruşturma yapması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, ABD'nin benzeri vakalarda olduğu gibi olayın soruşturulmasını pasif şekilde İsrail’e bırakmaması gerektiği belirtildi. Mektupta, “Amerikan hayatlarının kaybı ve adaletin engellenmesi kabul edilemez. Hızlı ve şeffaf bir soruşturmadan daha azı, büyük bir adaletsizliktir. Adalet Bakanlığının derhal ve kararlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyoruz” denildi.

CAIR'in Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili AA'ya yaptığı ilk açıklamada, İsrail’in bu şiddeti şiddetle kınandı. Biden yönetiminin, bu cinayeti kınaması ve sorumlu İsraillileri yargılaması çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Netanyahu’nun hükümetine askeri yardımın durdurulması gerektiği ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AYŞENUR EYGİ PAYLAŞIMI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi'nin öldürülmesini kınayarak, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil protestoya müdahalesini ve devam eden soykırım politikasını eleştirdi. Erdoğan, Türkiye'nin İsrail'in insanlığa karşı suçlarının hesap vermesi için uluslararası platformlarda çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.

Kaynak: AA