CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı, tüzük değişikliğiyle önemli düzenlemelere imza attı. Yapılan değişiklikle, bir kişinin en fazla üç dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı veya belediye/il genel meclis üyesi olabileceği belirlendi. Milletvekillerinde bu kural, 24 Haziran 2018 seçimleriyle oluşan TBMM 27. yasama döneminden itibaren uygulanacak.

Venezuela, Arjantin'in büyükelçilik yetkisini iptal etti Venezuela, Arjantin'in büyükelçilik yetkisini iptal etti

GENEL SEKRETERİN MYK SIRASI DEĞİŞTİ

Kurultay'da ayrıca, genel başkan yardımcılarının belirlenme sırası değiştirildi ve TBMM grup başkanları ile başkanvekillerinin Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) dahil edilmesine karar verildi. Genel sekreterin MYK'daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.

ADAY OLABİLMEK İÇİN YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ

Tüzüğe eklenen 41. maddeye göre, kongrelerde başkan adayı olabilmek için üye tamsayısının en az yüzde 10'unun, en çok yüzde 15'inin yazılı önerisi gerekecek. Genel başkan adayı olmak için ise kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5'inin, en çok yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekiyor.

Ayrıca, aday belirleme yöntemleri olarak ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması gibi seçenekler getirildi. Hangi yöntemlerin uygulanacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi (PM) karar verecek.

ÜÇ DÖNEM KURALI YEREL SEÇİMLERDE DE GEÇERLİ OLACAK

Üç dönem kuralı yerel seçimlerde de geçerli olacak ve bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Seçim çevresi değişikliklerinde dönem istisnası, MYK önerisiyle PM kararıyla uygulanabilecek.

Partinin tüm seçimlerinde, cinsiyet ve gençlik kotası uygulanacak. Ayrıca, adaylık başvurularında en az bir engelli adaya yer verilecek. Disipline sevk işlemlerinde ise sevk organının ve yetkili disiplin kurulunun belirlenmesinde ilgilinin, parti suçu işlediği tarihteki görevi dikkate alınacak. Kurultayda ayrıca, kurultay yönetmeliğindeki bazı maddelerde de düzenlemelere gidildi.

Kaynak: AA