DSÖ, dünya genelinde 570 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan ve özellikle Kongo ve çevresindeki ülkelerde yayılan M çiçeği virüsünü, küresel bir sağlık tehdidi olarak ilan etmişti. Bu bağlamda virüsle mücadele etmek amacıyla geniş kapsamlı bir stratejik hazırlık ve müdahale planı oluşturuldu.

Covid-19 araştırmasında endişelendiren sonuç: Pandemi genç beyinleri erken yaşlandırdı Covid-19 araştırmasında endişelendiren sonuç: Pandemi genç beyinleri erken yaşlandırdı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, "M çiçeği virüsü salgınlarının durdurulabileceğini" vurgulayan direktör, tüm ülkelerin ve ilgili kuruluşların bu mücadelede birlik içinde hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

DSÖ FON ÇAĞRISI YAPACAK

Açıklamada, Eylül 2024 ve Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süreçte DSÖ, üye ülkeler, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi ortaklar ile toplulukların virüse karşı müdahalelerini gerçekleştirebilmesi için 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Bu çerçevede, DSÖ’nün yakında bir fon çağrısı yapacağı bildirildi.

Geliştirilen plan, Ghebreyesus'un daha önce sunduğu geçici ve kalıcı öneriler üzerine inşa edilerek, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerinin uygulanmasını ve virüsle ilgili araştırmaların hızlandırılmasını amaçlıyor.

EŞİT ERİŞİM VE TOPLUMSAL KATILIM VURGUSU

Plana göre, testler ve aşılara eşit erişim sağlanması, virüsün hayvandan insana bulaşmasının en aza indirilmesi ve toplumların salgın önleme ve kontrolüne aktif katılımı da hedefleniyor. Stratejik aşılama çabalarının, bulaşma zincirini kırmak için yüksek risk altındaki bireylere, özellikle son vakaların yakın temaslılarına ve sağlık çalışanlarına odaklanacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, DSÖ’nün, virüse karşı hazırlıklı olma ve müdahale süreçlerinde koordinasyonu artırmak amacıyla uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ortaklarla işbirliği içinde çalıştığı ifade edildi.

‘M ÇİÇEĞİ SALGINLARI KONTROL ALTINA ALINABİLİR’

Ghebreyesus, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir" diyerek, uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve DSÖ üyesi ülkeler arasında koordineli bir eylem planının gerekliliğini vurguladı.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabilen bir virüstür. Bulaşmanın en yaygın yolları arasında, virüsün neden olduğu deri döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas etmiş giysi, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yer alır.

Virüsün ilk belirtileri 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Genel semptomlar arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yer alır. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. Çoğu vakada hastalık hafif geçer ve birkaç hafta içinde iyileşme sağlanır.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" adını, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Editör: Süeda İlker