AB, tüm vatandaşlarını uyardı! 72 saatlik 'acil durum' hazırlığı başlıyor

AB, tüm vatandaşlarını uyardı! 72 saatlik 'acil durum' hazırlığı başlıyor
Avrupa Birliği, vatandaşlarını olası krizlere karşı hazırlıklı olmaya çağırıyor. Üye devletlerden, halkın en az 72 saat boyunca kendi kendine yetmesini sağlayacak hayatta kalma kitleri oluşturması istendi.

AB Komisyonu, doğal afetlerden siber saldırılara kadar birçok tehdide karşı hazırlıkları artırmayı amaçlayan "Hazırlıklı Olma Birliği Stratejisi" kapsamında yeni önlemler açıkladı. Buna göre, her üye ülke vatandaşlarının acil durumlar için yiyecek, su ve kimlik belgelerinin kopyalarını içeren 72 saatlik bir hayatta kalma kiti bulunduracak.

İnsani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Hadja Lahbib, bu yeni yaklaşımın önemini vurgulayarak "AB'de farklı düşünmeliyiz çünkü tehditler farklı, daha büyük düşünmeliyiz çünkü tehditler de daha büyük" dedi.

ÜYE DEVLETLER ARASINDA BÜYÜK FARKLILIKLAR VAR

Avrupa Komisyonu’nun belirlediği 30 maddelik eylem planı, kriz anında tüm AB vatandaşlarının ne yapacağını bilmesini sağlamayı hedefliyor. Ancak bir AB yetkilisi, hazırlık seviyelerinin ülkeler arasında değiştiğini belirterek "Birlik genelinde, farklı üye devletler arasında hazırlık düzeyi çok farklı" dedi.

Bazı ülkeler halihazırda benzer yönergeleri uyguluyor. Örneğin Fransa, vatandaşlarına gıda, su, ilaç, radyo, el feneri, yedek piller, nakit para ve önemli belgelerin kopyalarını içeren bir hayatta kalma çantası hazırlamalarını öneriyor.

STOKLAR ARTIRILACAK

AB, krizlere karşı dayanıklılığı artırmak için tıbbi malzemeler, ilaçlar ve stratejik hammaddelerin stoklanmasını da gündemine aldı. Daha önce kritik ilaç ve minerallerin stoklanması konusunda üye devletlere öneriler sunan Brüksel, bu kez ortak bir mekanizma ile farklı alanlardaki stokların nasıl etkileşim içinde olacağını belirlemeyi amaçlıyor.

Bir AB yetkilisi, bu sürecin RescEU mekanizmasına dahil edilebileceğini belirterek "Bu, hayati toplumsal işlevlerin her koşulda devam etmesi için mümkün olan en iyi yapılandırmayı sağlamayı amaçlıyor" dedi.

SİVİL VE ASKERİ İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK

Yeni stratejinin bir diğer ayağı, kriz durumlarında sivil ve askeri yetkililer arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi olacak. AB Komisyonu, net sorumluluklar belirleyerek kriz tatbikatlarını artırmayı planlıyor.

Yetkililer, Baltık Denizi’ndeki sabotaj olaylarına işaret ederek, "Şimdi nasıl tepki verdiğimizi ve nerede daha verimli olabileceğimizi analiz ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Tüm bu çalışmalar, 2026 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanan yeni bir AB kriz koordinasyon merkezi tarafından desteklenecek. AB, ayrıca bir risk ve tehdit değerlendirme raporu hazırlayacak.

Yetkililer, bu sürecin titizlikle yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak "Bunları bir araya getirmek ve gerçekten katma değer sağlayan bir belge oluşturmak zaman alıyor" dedi.

Kaynak:euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.