ABD, Sudan ordusu lideri Burhan’a yaptırım uyguladı

ABD, Sudan ordusu lideri Burhan’a yaptırım uyguladı
ABD, Sudan'daki çatışmalardaki rolü nedeniyle Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı yaptırım listesine ekledi. Yaptırımın, çatışmanın sona erdirilmesi yönündeki kararlılığı pekiştirdiği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Sudan'daki devam eden iç savaşın sorumlusu olarak kabul ettiği Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı yaptırım listesine dahil etti. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Burhan’a yönelik yaptırım kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Sudan’daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, “Bugünkü adım, bu çatışmanın sona erdirilmesine olan bağlılığımızın altını çiziyor” ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) üyelerinin ve müttefik milislerin "Sudan’da soykırım suçu işlediği" sonucuna vardıklarını duyurdu ve HDK liderlerine yönelik yaptırımlar uygulandığını açıkladı. Bu açıklamalar, Sudan’daki mevcut krize dair ABD'nin sert tutumunu bir kez daha gösterdi.

SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALARIN 21’İNCİ AYI

Sudan’daki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Nisan 2023’te başlayan çatışmalar 21’inci ayına girerken, bu süreçte ordu, kuzey ve doğu bölgelerine hakimiyet sağlarken, HDK gücünü güney ve batı bölgelerinde tutmayı başardı. Başkent Hartum’daki çatışmaların şiddeti artarken, sivillerin evlerini terk ettiği belirtiliyor.

HAYALET ŞEHRE DÖNÜŞEN HARTUM

Hartum’daki çatışmaların, şehirdeki yaşamı büyük ölçüde etkilediği ve Bahri bölgesinin hayalet şehre dönüştüğü ifade ediliyor. Çatışmalar nedeniyle siviller, Hartum’un birçok bölgesini terk etti ve şehri terk etmeyenler, zor koşullarla karşı karşıya kaldı. Hartum’un güneyinde ve merkezinde bulunan HDK güçleri, top ve keskin nişancı kullanarak mevkilerini savunuyor.

İNSANİ DURUM VE YIKIM

Sudan’daki insani durum ise giderek kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM), çatışmaların sonucu olarak 20 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 3 milyon kişinin ülkeyi terk ettiğini ve yaklaşık 9 milyon kişinin yerinden edildiğini belirtti. Sudanlı mülteciler, soğuk hava ve gıda sıkıntısı ile mücadele ederken, 25 milyondan fazla Sudanlı insani yardıma muhtaç durumda.

ULUSLARARASI GİRİŞİMLERİN SONUÇSUZ KALMASI

Sudan krizinin çözülmesi için ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa gibi ülkeler tarafından pek çok girişim başlatılsa da, bu çabalar barışı sağlamak için yeterli olamadı. Uluslararası müzakereler ise şu ana kadar sonuçsuz kaldı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.