ABD Yüksek Mahkemesi TikTok kararını onayladı: Satış olmazsa yasak geliyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal medya platformu TikTok’un ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle satılmaması durumunda ülkede yasaklanmasını öngören Kongre kararını onayladı. Karara göre, TikTok 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ana şirketi ByteDance ile bağlarını kesmezse, ABD’deki uygulama mağazalarından kaldırılacak ve yeni cihazlara indirilemeyecek.
"ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ" GEREKÇESİ
Mahkeme tarafından yapılan yazılı açıklamada, TikTok’un veri toplama uygulamaları ve Çin merkezli ByteDance ile olan bağları nedeniyle ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, "Kongre, TikTok'un veri toplama uygulamaları ve yabancı bir hasımla ilişkisine ilişkin iyi desteklenen ulusal güvenlik endişelerini gidermek için devredilmesinin gerekli olduğuna karar verdi" ifadeleri yer aldı.
YASAK NASIL İŞLEYECEK?
Karara göre, TikTok’un 19 Ocak’a kadar satılmaması durumunda:
Uygulama, Google Play ve Apple App Store gibi platformlardan kaldırılacak.
Uygulamanın telefon, tablet gibi cihazlara indirilmesi engellenecek.
Mevcut cihazlarda yüklü olan TikTok kullanılmaya devam edilebilecek ancak uygulama güncellenemeyecek.
Adalet Bakanlığı yetkilileri, güncellenemeyen bir uygulamanın zamanla çalışmaz hale geleceğini ifade etti.
SATIŞ OLURSA YASA BEKLETİLECEK
TikTok’un belirtilen tarihe kadar satış kararı alması durumunda, Yüksek Mahkeme’nin kararı 90 gün boyunca bekletilecek. Ancak bu süre içinde satış gerçekleşmezse, yasa tam anlamıyla uygulanacak.
ABD'DE TİKTOK YASAĞINA GİDEN SÜREÇ
TikTok’a yönelik güvenlik endişeleri, federal hükümetin ve eyaletlerin aldığı çeşitli yasaklarla daha önce gündeme gelmişti:
15 Aralık 2022: ABD Senatosu, federal hükümet çalışanlarının resmi cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı kabul etti.
28 Aralık 2022: ABD Temsilciler Meclisi, üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok’un indirilmesini ve kullanılmasını yasakladı.
Nisan 2024: ABD Senatosu, TikTok’a “ya sat ya da yasaklanırsın” diyen yasa tasarısını onayladı.
Ayrıca Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas gibi birçok eyalet de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkardı.
BİDEN VE TRUMP YÖNETİMLERİNDEN ORTAK TEPKİ
TikTok’a yönelik ulusal güvenlik endişeleri, hem mevcut Başkan Joe Biden hem de seçilmiş başkan Donald Trump tarafından dile getirildi. Biden yönetimi, TikTok’un veri güvenliğiyle ilgili spekülasyonları ciddiye aldığını belirtirken, Trump da daha önce platformun ABD’de tamamen yasaklanması gerektiğini savunmuştu.
TİKTOK’UN GELECEĞİ BELİRSİZ
TikTok yönetimi, ABD’nin aldığı bu kararlara itiraz ederken, ulusal güvenlik endişelerinin spekülatif olduğunu savundu. Ancak Yüksek Mahkeme’nin son kararı, TikTok’un ABD’deki geleceğini büyük ölçüde belirsiz hale getirdi.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.