ABD'den Somali-Etiyopya anlaşmasına övgü: Liderliği için Türkiye’ye teşekkür ederiz

ABD'den Somali-Etiyopya anlaşmasına övgü: Liderliği için Türkiye’ye teşekkür ederiz
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin arabuluculuğunda Somali ile Etiyopya arasında varılan anlaşmayı takdirle karşıladı. Blinken, Türkiye’nin liderliği sayesinde taraflar arasında iş birliğine dayalı bir çözümün sağlandığını vurguladı.

Amerika birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Somali ile Etiyopya arasında Ankara’da varılan anlaşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Blinken, ABD yönetiminin, Somali ve Etiyopya’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden teyit eden anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Antony Blinken'den ilk mesaj

"LİDERLİĞİ İÇİN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Blinken, “Bu anlaşmaya aracılık etme konusundaki liderliği için Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin kriz çözümündeki rolüne dikkat çekti.

SOMALİ VE ETİYOPYA ARASINDAKİ KRİZ ÇÖZÜLÜYOR

ABD’li Bakan, Etiyopya’nın Somali’nin toprak bütünlüğüne saygı göstererek, karşılıklı ekonomik fayda sağlayacak teknik müzakereleri dört gözle beklediklerini belirtti. Müzakereler kapsamında Etiyopya’nın denize erişim isteği, Somali ile iş birliği çerçevesinde değerlendirilecek.

Afrika Boynuzunda Somali-Etiyopya gerginliği ve Türkiye'nin arabuluculuğu

ANKARA BİLDİRİSİ: KRİZDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Somali’den 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında Ocak 2023’te imzalanan mutabakat zaptı, bölgedeki tansiyonu artırmıştı. Etiyopya’nın Somaliland’i bağımsız bir ülke olarak tanıması, Somali yönetiminin tepkisine neden olmuştu.

Bölgedeki tansiyonu düşürmek adına Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti’nin girişimleri sonuçsuz kalırken, Türkiye’nin “Ankara Süreci” kapsamında tarafları bir araya getirmesi krizin çözümünde kritik bir adım oldu.

Etiyopya-Somali krizinde Türkiye'nin diplomasi zaferi: Ankara Bildirisi

"KARŞILIKLI FAYDAYA DAYALI İŞ BİRLİĞİ SÜRECİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 11 Aralık’ta yapılan toplantıda, Somali’nin toprak bütünlüğü teyit edildi ve Etiyopya’nın denize erişim istekleri karşılıklı faydaya dayalı iş birliği sürecine dönüştürüldü.

TEKNİK MÜZAKERELER BAŞLIYOR

Anlaşma çerçevesinde taraflar, Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlamayı ve 4 ay içinde bu görüşmeleri tamamlamayı hedefliyor. Bu süreç, bölgedeki uzun süredir devam eden tansiyonun düşürülmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.