ABD'den Türkiye'ye 'arabuluculuk' çağrısı: İran'ı ikna etmelerini istiyoruz

ABD'den Türkiye'ye 'arabuluculuk' çağrısı: İran'ı ikna etmelerini istiyoruz
İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları 312. gününe girerken, dikkatler İran’a çevrildi. İran ve İsrail arasındaki gerilim Hamas’ın üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından arttı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye ve diğer müttefiklerine çağrı yaparak "İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor" dedi.

Hamas ve Hizbullah'ın önde gelen isimlerinin öldürülmesinin ardından bölgede tansiyon yükselirken, İran ve müttefiklerinden yeni saldırılar bekleniyor.

31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin ölümünün ardından İran, İsrail’e karşı misilleme tehdidinde bulunmuştu. İran suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail sorumluluğu kabul etmemişti.

‘GERİLİMİN TIRMANMAMASI İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR’

Türkiye Büyükelçiliği görevine veda eden Flake, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, "İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor" dedi. Flake, Washington’un Türk yetkililerine atıfta bulunarak, "Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar" şeklinde konuştu.

ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerde son yıllarda ana sorunlar, ABD’nin terör örgütü YPG ile olan ittifakı ve Türkiye'nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alması oldu. S-400’lerin satın alınması, ABD yaptırımlarına ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açtı.

Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin "uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada" olduğunu düşündüğünü ifade etti. Flake, Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleşen ABD ve Rusya arasındaki en büyük esir takasında Türkiye'nin "faydalı rolünü" vurguladı. Flake, "Müzakere tarafında yer almadılar ancak lojistik tarafta önemli bir rol oynadılar" dedi.

STRATEJİK ORTAKLIK VURGUSU

Flake, Haziran ayında Reuters’e verdiği demeçte, iki ülkenin İsrail'in Gazze'deki savaşı konusundaki görüş ayrılığına rağmen Türkiye'nin Batı'ya "güçlü şekilde demir attığını" ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha önce "hiç bu kadar güçlü olmadığını" belirtti. Bugünkü açıklamasında Gazze'deki durumun "çok zor" olduğunu belirten Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik tepkilerinin Türkiye’nin arabulucu rolünü zorlaştırdığını öne sürdü. Flake ayrıca ABD’nin "aktif olarak" ateşkes çağrısı yapmaya başlamasından sonra Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını ancak sürtüşmenin devam ettiğini ifade etti.

İŞ BİRLİĞİ YAPILMAK İSTENİYOR

ABD, Türkiye’den Rusya'ya askeri bağlantılı donanım sevkiyatları konusunda endişeli olmaya devam ediyor. Flake, Ankara’dan ihracat önlemeye yönelik işbirliğini artırmasını istedi. Flake, "Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sık sık ve tutarlı bir şekilde gündeme getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya'nın savaş kabiliyetini elinden almak olduğuna dikkat çekeceğiz" dedi. Ayrıca, Türkiye'den önemli miktarda ürün geldiğini belirten Flake, daha iyi bir iş birliği yapmak istediklerini ve bunun birçok yönden başarıldığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.