AB'den İsrail'e UNRWA çağrısı: Yasağı gözden geçirin

AB'den İsrail'e UNRWA çağrısı: Yasağı gözden geçirin
AB Komisyonunun Kriz Yönetimi Üyesi Hadja Lahbib, İsrail'e UNRWA yasağını gözden geçirme çağrısı yaptı. Lahbib, yardımların Gazze ve Batı Şeria'daki ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının önemine dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Hazırlık, Kriz Yönetimi ve Eşitlikten sorumlu üyesi Hadja Lahbib, İsrailli yetkililerden, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) üzerindeki yasağı gözden geçirmelerini istedi.

Belga haber ajansına konuşan Lahbib, yasağın kaldırılmasının bölgedeki insani krizin hafifletilmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

"GAZZE VE BATI ŞERİA'DAKİ DRAMATİK DURUMA ÇÖZÜM BULUNMALI"

Lahbib, UNRWA'nın yardımlarının özellikle Gazze Şeridi ve şiddetin yoğun yaşandığı Batı Şeria'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini belirtti. İsrailli yetkililere, UNRWA yasağına ilişkin kararın uygulanmasının en azından ertelenmesi çağrısında bulundu. Lahbib sözlerini şöyle sürdürdü:

“Umudumuz, Mısır ve Ürdün üzerinden erişim yollarının yeniden açılması ve Filistinlilerin içinde bulunduğu dramatik koşullara hızlı bir şekilde yanıt verilmesidir.”

UNRWA: 75 YILLIK İNSANİ YARDIM ÇABASI

1950’den bu yana Filistinli mültecilere insani yardım sağlayan UNRWA, BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Bugün yaklaşık 5,9 milyon Filistinli mülteciye gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel ihtiyaçları sağlamaktadır.

Ancak UNRWA’nın tesisleri, yıllar boyunca İsrail tarafından hedef alınmış, Ajansın tonlarca gıda ve ilaç stoğu yok edilmiştir. İsrail, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze saldırılarının ardından UNRWA’nın Gazze’deki 12 bin çalışanından 14’ünün “7 Ekim saldırılarına katıldığı” iddiasıyla Ajansın kapatılmasını savundu.

UNRWA'YA KARŞI YASA TASARILARI KABUL EDİLDİ

İsrail Meclisi (Knesset), 28 Ekim 2024’te UNRWA’nın faaliyetlerini hedef alan iki yasa tasarısını onayladı. Bu yasa, Gazze Şeridi'nde Ajansın çalışmalarını engelleme ve fon akışını kesmeyi amaçlıyor.

AB yetkilileri ve uluslararası toplum, yasağın bölgede daha büyük bir insani kriz doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. UNRWA'nın yasaklanması, Filistinli mültecilerin temel haklara erişimini ciddi şekilde kısıtlayabilir.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.