Almanya'da çifte vatandaşlık hakkı bugün başlıyor

Almanya'da çifte vatandaşlık hakkı bugün başlıyor
Almanya'da çifte vatandaşlık hakkını tanıyan yasa bugün yürürlüğe giriyor. Bu düzenlemeyle birlikte Almanya'da yaşayan Türkler, Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmadan Alman vatandaşlığına geçebilecek. Ayrıca Alman vatandaşlığına geçiş süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek.

"Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart'ta imzalandıktan üç ay sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

Yeni yasayla birlikte Almanya vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak ve çifte vatandaşlık önündeki engeller kaldırılacak.

Almanya vatandaşlığına geçmek isteyenler artık kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmayacak. Böylece Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına sahip olabilecekler.

YENİ YASADA NELER VAR?

İkamet Süresi Kısalıyor: Almanya vatandaşlığına başvuru için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Özel Durumlar için Hızlandırılmış Süre: Okul veya mesleki başarı gösterenler, iyi derecede Almanca bilenler, kamu yararına faaliyetlerde bulunanlar ve başarılı entegrasyon gösterenler 3 yıl sonra Alman vatandaşlığına geçebilecek.

Yaşlılar ve Birinci Kuşak Göçmenler için Kolaylık: Birinci kuşak göçmenler ve 67 yaş üstü kişiler için yazılı Almanca testi zorunluluğu kaldırıldı.

Çocuklar için Vatandaşlık: En az 5 yıldır Almanya’da ikamet eden göçmenlerin çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.

BAŞVURU ŞARTLARI

Anayasaya Bağlılık: Vatandaşlığa başvuranlardan Alman Anayasası’nın özgür demokratik temel düzenine bağlılık göstermesi istenecek.

Toplumsal Değerler: Başvuran kişinin İslam karşıtı, Yahudi düşmanı, homofobik olmaması ve kadın haklarına riayet etmesi gerekecek.

Eğitim ve Dil: Almanya’da lise veya yüksek öğrenim yapmamış olanlar Einbürgerungstest adlı vatandaşlık testini geçmek zorunda. Başvuran kişinin B1 seviyesinde Almanca dil becerisini göstermesi gerekecek.

Suç Kayıtları ve Sosyal Yardım: Başvuru sahibinin cezai bir suçtan mahkumiyeti olmaması ve sosyal yardım almaması gerekecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.