Almanya ekonomik çöküşte: Şirket iflasları 2024’ün son çeyreğinde rekor kırdı
Almanya’da şirket iflaslarının sayısı, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) yayımladığı verilere göre, 2024'ün son çeyreğinde 4 bin 215 şirket iflas ederken, bu durum yaklaşık 38 bin kişinin istihdamını etkiledi.
Aralık 2024’te şirket ve ortaklıkların iflas başvuruları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 1.340’a yükseldi. İflas sayısının Kovid-19 pandemisi öncesindeki 2016-2019 yıllarının aralık ayı ortalamasına göre yüzde 54 daha fazla olduğu belirtildi.
"EKONOMİK SORUNLAR İFLASLARI TETİKLİYOR"
IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Steffen Müller, artan iflasları mevcut ekonomik sorunlara, yükselen enerji maliyetlerine ve çalışan ücretlerine bağladı. Müller, düşük faiz oranlarının geçmişte iflasları önlediğini, ancak pandemi dönemindeki sübvansiyonların ve kısa çalışma ödeneklerinin sona ermesiyle birlikte iflasların 2022’den itibaren arttığını belirtti.
EKONOMİK KIRILGANLIK VE İMALAT SEKTÖRÜ
Almanya ekonomisi, özellikle imalat sektöründeki zayıflığın etkisiyle kırılganlığını koruyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülen Alman ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kurtulmuştu.
ENFLASYON VE FİNANSMAN MALİYETLERİ
Avrupa Merkez Bankası’nın yüksek enflasyon karşısında para politikasını sıkılaştırması, Alman şirketlerin finansman maliyetlerini artırıyor. Bu durum, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal açıdan zorlanmasına yol açarak iflas sürecini hızlandırmış oluyor.
2024’ÜN SON ÇEYREĞİ REKOR SEVİYEDE
IWH’nin verilerine göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde yaşanan iflas sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artış gösterdi. Bu artış, 2009 finansal krizinden bu yana en yüksek çeyreklik iflas oranı olarak kayıtlara geçti.
İFLASLARIN ALMANYA EKONOMİSİNE ETKİLERİ
Artan şirket iflasları, Almanya’da iş gücü piyasasını ve ekonomik istikrarı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, enerji maliyetleri ve yüksek faiz oranlarının devam etmesi halinde iflasların 2025 yılında da artabileceği uyarısında bulunuyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.