Arnavutluk TikTok’u bir yıl yasaklıyor: Platformun gençler üzerindeki etkisi tartışıldı
Kasım ayında, TikTok’ta başlayan bir tartışma sonrası bir gencin başka bir genç tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, Arnavutluk’ta endişeleri artırdı. Bu olayın ardından yetkililer, öğretmenler ve velilerle 1300 toplantı düzenledi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, platformun ülkede "herkes için tamamen kapatılacağını" açıkladı.
TİKTOK'TAN YANIT GECİKMEDİ
TikTok, olayla ilgili olarak Arnavutluk hükümetinden "açık bilgi" talep etti. Şirket, "failin veya mağdurun TikTok hesapları olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadığını ve olayın başka bir platformda gerçekleştiğini" belirtti.
ARNAVUTLUK VE TİKTOK’UN ÇİN’DEKİ UYGULAMASI
Başbakan Rama, TikTok’un Çin’deki uygulamasında şiddet yerine eğitim ve doğayı koruma gibi içeriklere odaklanıldığını vurguladı. Arnavutluk’un, TikTok'un algoritmasını değiştirme gücüne sahip olmadığını belirten Rama, bu yasağın diğer ülkelerin tepkisini gözlemlemek için bir fırsat olduğunu ifade etti.
MUHALEFETTEN TEPKİ
Demokrat Parti milletvekili Ina Zhupa, yasağı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirerek kararı eleştirdi. Zhupa, "Bu karar seçimleri manipüle etmeye yönelik bir girişimdir," dedi.
DÜNYADA BENZER ADIMLAR
Arnavutluk’un bu adımı, sosyal medya platformlarına yönelik küresel kısıtlamaların bir parçası olarak değerlendiriliyor. Fransa, Almanya ve Belçika gibi ülkeler çocukların sosyal medyaya erişimini sınırlandırırken, Avustralya 16 yaş altı gençler için sosyal medyayı tamamen yasakladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.