Avrupalı savunma bakanlarından Ukrayna desteği: Güvenlik çerçevesi masada
Avrupa’nın askeri anlamda en güçlü ülkelerinden Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve Polonya’nın savunma bakanları, Ukrayna için yeni bir güvenlik çerçevesi oluşturma amacıyla Paris’te bir araya geldi. Toplantıda, ABD ve Rusya arasındaki diplomatik yakınlaşma karşısında Avrupa’nın atacağı adımlar ele alındı.
Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Washington ve Kiev’in Suudi Arabistan’daki diplomatik ilerlemesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Topun Rusya’nın sahasında olduğunu" vurguladı. Otuz günlük ateşkes önerisinin şu an Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in masasında olduğu ifade edildi.
ABD’SİZ SAVUNMA TOPLANTISI
Bu önemli görüşme, NATO ülkelerinin yanı sıra Japonya ve Avustralya’dan gelen 34 askeri yetkilinin, Amerikalı temsilciler olmaksızın Paris’te nadir görülen bir buluşmasının hemen ardından gerçekleşti. ABD’nin Kiev politikasında değişim sinyalleri vermesi üzerine, Fransa ve İngiltere Ukrayna’ya desteği artırmak için ön saflarda yer aldı.
Lecornu, Ukrayna’nın güvenlik garantilerinin güçlendirilmesine yönelik "Şu aşamada 15 ülke süreci devam ettirmekle ilgileniyor." dedi. Önümüzdeki iki hafta içinde, ABD’nin yer almayacağı bir toplantı daha yapılması planlanıyor.
BÜROKRASİ ENGELİNE TEPKİ
Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya askeri destek sağlama konusunda birlik içinde olduklarını bir kez daha teyit etti. İngiltere, 2025 yılı için 4,5 milyar sterlinlik yardım taahhüdünde bulunurken, Fransa ve Polonya da ek askeri teçhizat göndermeye hazırlanıyor.
Savunma bakanları ayrıca ortak bir bildiri yayımlayarak, savunma bütçelerinin artırılması ve Avrupa’daki silah üretim kapasitesinin genişletilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ancak ortak bir savunma stratejisi oluşturma yolunda ciddi engeller bulunuyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Avrupa’daki askeri tedarik sürecinin daha koordineli hale gelmesi gerektiğini belirterek, kıtanın "gereksiz bürokrasi ile zaman kaybetmeyi göze alamayacağını" dile getirdi.
UKRAYNA’YA BARIŞ GÜCÜ SEÇENEĞİ ZAYIFLIYOR
Toplantıda, Ukrayna’ya barış gücü askerleri gönderme seçeneği de değerlendirildi. Ancak bu ihtimal giderek daha düşük bir olasılık olarak görülüyor. Lecornu, "Henüz o noktada değiliz." diyerek öncelikli hedeflerin Karadeniz’in güvenliğini sağlamak ve Ukrayna’nın nükleer santrallerini korumak olduğunu belirtti.
Öte yandan, Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliğine ilişkin endişeler de toplantının gündemindeydi. Lecornu, Ukrayna’nın askerden arındırılmasına yönelik fikirleri reddederek, ülkenin güçlü bir savunma kapasitesine sahip olması gerektiğini vurguladı. İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da bu düşünceyi destekleyerek, "Kendini savunma imkanı olmayan bir Ukrayna'nın geleceği yoktur. Askerden arındırılmış bir Ukrayna mevcut değildir." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.