Azerbaycan'dan BM ofislerini kapatma kararı
Azerbaycan, 1990'daki gibi yardıma muhtaç bir ülke değil de yardım eden bir ülke olduğu gerekçesiyle Birlemiş Milletler'e ait kuruluşların ofislerini kapatma yönünde karar aldıklarını duyurdu.
Azerbaycan Hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP), BM Nüfus Fonu (UNFPA), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), BM Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezinin (ICMPD) Bakü'deki ofislerinin kapatılması kararını aldı.
Bahsi geçen kuruluşlara gönderilen yazıda, Azerbaycan'daki temsilciliklerinin kapatılması istendi.
KURULUŞLARIN KARABAĞ'A GİTMEK İSTEMESİ ETKİLİ OLDU
Söz konusu kararın, Azerbaycan'ın artık 1990'lı yıllardaki gibi insani krizlerle karşı karşıya kalmayan, başkalarına yardım eder durumda olan bir ülke haline gelmesi nedeniyle alındığı ifade ediliyor.
Bahsi geçen kuruluşların eskiden uğraştığı sorun ve konular halihazırda mevcut olmadığından Azerbaycan'da faaliyet göstermesinin öneminin kalmadığı belirtiliyor.
2. Karabağ Savaşı sonrasında söz konusu kuruluşların temsilcilerinin işgalden kurtarılan Karabağ'a gitmek istememesi de kararın alınmasında etkili oldu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ülkesinin artık donör bir ülke olduğunu ve BM'nin alt kuruluşlarıyla işbirliklerinin yeniden gözden geçirildiğini açıklamıştı.
Bayramov, BM'nin ilgili kuruluşlarının merkezi ofisleri ile proje bazlı iş birliklerini sürdüreceklerini bildirmişti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.