Biden'ın Gazze planına G7 liderlerinden tam destek

Biden'ın Gazze planına G7 liderlerinden tam destek
ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs’ta Gazze için üç aşamalı ateşkes önerisini duyurdu. G7 ülkelerinin liderleri, Biden’ın bu planına tam destek verdiklerini açıkladı.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu ateşkes planına tam destek verdiklerini bildirdi.

G7 ülkelerinin ortak duyurusunda, tarafların tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, insani yardımların artırılmasını hedefleyen kapsamlı bir anlaşma için çağrı yapıldı.

‘DESTEKLİYORUZ VE ARKASINDA DURACAĞIZ’

G7 Dönem Başkanı İtalya tarafından yayımlanan ortak bildiride, "G7 liderleri olarak, Başkan Biden tarafından ortaya konulan Gazze'de acil bir ateşkesi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, Gazze genelinde dağıtılacak insani yardımların sürekli şekilde artırılmasını ve İsrail'in güvenlik çıkarları ile Gazze'deki sivillerin güvenliğinin temin edildiği, krizin kalıcı olarak sona erdirilmesini sağlayacak kapsamlı anlaşmayı tam olarak destekliyoruz ve arkasında duracağız" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, "Hamas’ı, İsrail’in ilerlemeye hazır olduğu bu anlaşmayı kabul etmeye çağırıyoruz ve Hamas üzerinde nüfuz sahibi olan ülkelerden de bunu yapmasına yardımcı olmaya davet ediyoruz" denildi.

BIDEN’IN ÖNERİSİ

ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'deki ateşkes ve esirlerle ilgili yeni bir öneride bulunduğunu duyurdu.

Biden, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu ve ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirmişti.

İlk aşamada, "İsrail güçlerinin Gazze'deki yerleşim yerlerinden tam olarak geri çekileceğini" açıklayan Biden, aynı süreçte öncelikle yaşlıların ve kadınların bulunduğu esirlerin serbest bırakılmasının ve Gazze'ye insani yardımların artmasının öngörüldüğünü ifade etmişti.

ARAP ÜLKELERİNDEN DESTEK

Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Katar ve Mısır, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırıların durdurulması konusundaki arabucululuk çabalarını desteklediklerini açıkladı.

Ürdün, BAE, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır Dışişleri Bakanlarının katılımıyla düzenlenen çevrim içi toplantının ardından ortak açıklama yapıldı.

Bakanlar, "kalıcı ateşkese, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına, Gazze Şeridi'ne yardımların yeterli şekilde girişine götürecek esir takası anlaşmasına varılması" amacıyla Mısır, Katar ve ABD tarafından yürütülen arabuluculuk çabalarına ilişkin gelişmeler ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bunu sağlamak için açıkladığı öneriyi ele aldı.

Dışişleri Bakanları, arabulucuların bu çabalarına desteklerini teyit etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.