BM: İsrail'in Gazze'ye yardımları engellemesi nedeniyle insani kriz derinleşiyor
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki insani yardım operasyonlarına engel olmaya devam ettiğini belirterek, "İnsani yardım sistemi silah olarak kullanılıyor. Bu nedenle insanlara ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmını ulaştırabiliyoruz" açıklamasında bulundu.
"YENİ GEÇİŞ NOKTALARI AÇMA KONUSUNDA İSTEKSİZLER"
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Gazze Bölge Ofisi Başkanı Georgios Petropoulos, video konferans yoluyla yapılan günlük basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Gazze'ye yönelik insani yardımları artırmaya yönelik yeni geçiş noktaları açma konusunda isteksiz davrandığını söyledi.
Petropoulos, yardımların büyük bir kısmının Kerem Şalom sınır kapısına yönlendirildiğini, ancak bu noktada insani yardım konvoylarının yağmalanma riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
"YAĞMALAMALAR İSRAİL TARAFINDAN KONTROL EDİLEN BÖLGELERDE GERÇEKLEŞİYOR"
Petropoulos, insani yardımların, çoğu zaman İsrail güçlerinin kontrol ettiği bölgelerde yağmalandığını belirtti. Yardımların dağıtımında hukukun üstünlüğü sağlanmadan sorunların çözülemeyeceğine dikkat çeken Petropoulos, İsrailli yetkililerden sürekli olarak durumu iyileştirmelerini talep ettiklerini ancak taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi.
"İNSANİ YARDIM SİSTEMİ SİLAH OLARAK KULLANILIYOR"
Petropoulos, Gazze'deki durumu anlatırken, İsrail'in insani yardımları engellemesinin ve yardımların büyük kısmının silah olarak kullanılmasının çok büyük bir soruna dönüştüğünü vurguladı.
Petropoulos, "İnsani yardım sistemi silah olarak kullanılıyor. Bu nedenle insanlara ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmını ulaştırabiliyoruz" diyerek, her gün insani yardım çalışanlarının çok zor kararlar almak zorunda kaldıklarını ve bunun çalışanlar üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti.
"SALDIRIYA UĞRAMAYAN TEK BİR SİVİL ALTYAPI KALMADI"
Petropoulos, İsrail ordusunun Gazze'yi güney ve kuzey olarak ikiye böldüğünü ve bu bölgenin bir askeri bölgeye dönüştüğünü belirtti. Gazze'deki her türlü sivil altyapının tahrip edildiğini söyleyen Petropoulos, ulaşım sağlayamadıkları Gazze'nin kuzeyinde 30 ila 50 bin kişinin bulunduğunu ve bu bölgedeki yaşam koşullarının korkunç bir şekilde kötüleştiğini ifade etti.
"DÜNYA GAZZE'YE DESTEK VERMEYE DEVAM ETMELİ"
Petropoulos, Gazze'deki insani krizle ilgili olarak dünya kamuoyunun dikkatinin azalmasından endişe duyduğunu belirtti. BM'nin farklı krizlerle ilgilenmesi nedeniyle, insani yardım ihtiyaçlarının rekabet halinde olduğunu vurgulayan Petropoulos, dünyanın Gazze'ye destek vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, Gazze'yi diğer insani krizlerden farklı kılan bir durumu da vurgulayan Petropoulos, "Gazze'den çıkış izni verilmeden buradaki durumu doğru anlayamazsınız" dedi.
Petropoulos, İsrailli yetkililerin izni olmadan kendisinin bile Gazze'den çıkamadığını belirterek, "Sizler vasıtasıyla dünyanın geri kalanına bilgi iletmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.