BM raporu: Esed rejimi, Suriye’de işkence ve keyfi gözaltıları sistematik hale getirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Esed rejimi döneminde işlenen insanlığa karşı suçları raporlarken, muhalifleri bastırmak için sistematik olarak keyfi gözaltı, işkence ve zorla kaybetme uygulamalarının kullanıldığını belirtti.
"Acı Ağı: Suriye Arap Cumhuriyeti'nde Keyfi Gözaltı, İşkence ve Kötü Muamele" başlıklı rapor, binlerce tanıkla yapılan görüşmelere dayanıyor.
Raporda, bu uygulamaların, çatışmalar sırasında uluslararası hukuk ihlalleri ve savaş suçları olduğunu belirtildi. Bu eylemler, Esed rejiminin hükümetini devirmeyi hedefleyenlere karşı uyguladığı acımasız bir baskı politikasının parçasıydı.
SAVAŞIN GÖLGESİNDE KALAN İNSANLAR
Esed rejiminin devrilmesinin ardından işkence odalarındaki tutuklular serbest bırakıldı, ancak serbest bırakılanların acıları sona ermedi. Raporda, kayıp yakınlarını bulamayan 10 binlerce ailenin hala büyük bir acı çektiği vurgulandı. Bu kayıpların çoğu, toplu mezarların keşfi ile daha da derinleşti. Uzmanlar, toplu mezarların inceleme ve kazılar için korunması gerektiğini belirterek acil eylem çağrısı yaptı.
GEÇİŞ DÖNEMİNİN ÖNEMİ: YENİ YETKİLİLERİN SORUMLULUĞU
Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, "Geçiş hükümeti, artık bu suçların bir daha asla tekrarlanmamasını sağlayabilir" diyerek, Suriye’nin gelecekteki yöneticilerinin adaletin sağlanması ve cezasızlığın sona erdirilmesi konusunda kritik bir rol oynayacaklarını belirtti.
Komisyon Üyesi Lynn Welchman, Suriye'nin yeni yönetimini, toplu mezarları ve kanıtları koruma konusunda daha fazla çaba sarf etmeye çağırarak, bu konuda uluslararası toplumun desteğine de vurgu yaptı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.