Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik'e hapis cezası
Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde, Başkan Milorad Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Resmi Gazetesi Müdür Vekili Milos Lukic hakkında, Yüksek Temsilcilik kararlarına uymadıkları gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, Dodik'i 1 yıl hapis cezasına çarptırırken, Lukic'in suçlamalardan beraatine hükmetti.
Dodik hakkında verilen cezanın yanı sıra mahkeme, kararın kesinleşmesi durumunda onun Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı görevini yürütmesini yasaklayan ek bir tedbir de uygulamaya koydu. Karar, siyasi arenada büyük yankı uyandırırken, Dodik ve destekçileri karara sert tepki gösterdi.
DODİK: "BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIM"
Mahkeme kararının ardından Banja Luka'da toplanan kalabalığa seslenen Dodik, "Bundan daha zorlu süreçlerden geçtim, endişeli değilim. Bu karar, yalnızca bana değil, tüm Sırp halkına karşı alınmıştır" ifadelerini kullandı. Destekçilerine birlik çağrısında bulunan Dodik, mücadelesine devam edeceğini vurguladı.
DESTEK GÖSTERİLERİ
Kararın açıklanmasının ardından Sırp Cumhuriyeti'nin idari merkezi Banja Luka'da, Dodik'in liderliğini yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) öncülüğünde geniş çaplı bir destek gösterisi düzenlendi. Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi önünde gerçekleşen eylemde, "Bugün Dodik, yarın biz", "Başkanın mahkûm edilmesi Sırp Cumhuriyeti'ne saldırıdır" ve "Sırp Cumhuriyeti bizim onurumuz, Başkan koruyucumuzdur" gibi sloganlar atıldı.
Sırp muhalefet partilerinin destek vermediği gösteride, kalabalık Dodik'in mahkûmiyet kararını protesto etti. Gösterinin barışçıl şekilde devam ettiği belirtilirken, güvenlik güçleri bölgede geniş önlemler aldı.
DODİK'İN AYRILIK TEHDİTLERİ
Bosna Hersek’ten ayrılma yönündeki söylemleriyle tanınan Dodik, mahkemeden aleyhine bir karar çıkması halinde Sırp Cumhuriyeti'ni Bosna Hersek'ten ayırarak Sırbistan ile ortak bir federasyon kurma yönünde adımlar atacağını daha önce dile getirmişti. Ayrıca, Bosna Hersek Mahkemesi'nin Sırp Cumhuriyeti üzerindeki yetkisini tanımayacağını ve Sırp yetkililerin Bosna Hersek kurumlarından çekilmesi için girişimlerde bulunacağını açıklamıştı.
Son duruşma öncesinde yaptığı konuşmada, "Bu karar Bosna Hersek için ölümcül bir darbe olabilir" ifadelerini kullanan Dodik'in, mahkeme kararına karşı sert tepkiler vermesi bekleniyor.
YÜKSEK TEMSİLCİ SCHMİDT: "BOSNA HERSEK'İN BÜTÜNLÜĞÜ TARTIŞMA KONUSU OLAMAZ"
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kırılgan olan bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Dodik’in mahkemeye yönelik tehditlerini kınayan Schmidt, "Dayton Barış Antlaşması ile kurulan düzenin ve devlet kurumlarının korunması şarttır. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı müzakere konusu olamaz" dedi.
Schmidt'in açıklamaları, uluslararası camianın da gözünün Bosna Hersek'teki gelişmelerde olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği ve ABD'nin, Dodik'in açıklamalarına karşı nasıl bir tutum alacağı merak konusu.
DAVANIN ARKA PLANI
Dodik’in liderlik ettiği SNSD partisinin çoğunluğu oluşturduğu Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi, Haziran 2023’te Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in aldığı kararların Sırp Cumhuriyeti Resmi Gazetesi'nde yayımlanmamasına yönelik bir karar almıştı.
Dodik, Yüksek Temsilci Schmidt’i "yetkisiz bir Alman turist" olarak nitelendirerek aldığı kararları tanımadığını ilan etmişti. Bu tutumunun ardından Yüksek Temsilcilik Ofisi, Dodik’e karşı hukuki süreç başlatmış ve dava Aralık 2023’te görülmeye başlamıştı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.