DSÖ: Küresel boğulma ölüm oranı yüzde 38 düşse de sorun devam ediyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelindeki boğulma ölümleriyle ilgili önemli bir rapor yayımladı. Raporda, 2000 yılından itibaren küresel boğulma ölüm oranlarında yüzde 38’lik bir düşüş yaşandığı, bunun küresel sağlık açısından büyük bir başarı olduğu ifade edildi. Ancak DSÖ, boğulmaların hala önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini vurguladı.
2021'DE 300 BİN BOĞULMA ÖLÜMÜ
Raporda, yalnızca 2021 yılında yaklaşık 300 bin kişinin boğulma nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bu ölümlerin büyük bir kısmının, 29 yaşın altındaki bireyler ve 5 yaşın altındaki çocuklar arasında olduğu belirtildi. DSÖ, bu tür ölümlerin önlenmesi için bazı tavsiyelerde bulundu.
DÜŞÜŞÜN DAĞILIMI EŞİTSİZ
Boğulma ölüm oranındaki düşüşün dünya genelinde eşit dağılmadığına dikkat çeken DSÖ, "Küresel düzeyde 10 boğulmanın 9’u düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor" değerlendirmesinde bulundu. Raporda, mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda çoğunluğu çocuk olmak üzere 7,2 milyon kişinin boğulma riskiyle karşı karşıya olacağı ifade edildi.
DSÖ’DEN BOĞULMA ÖNLENMESİ İÇİN TAVSİYELER
DSÖ, boğulmaların önlenmesine yönelik basit ancak etkili müdahaleler önerdi. Bu tavsiyeler arasında çocukların suya erişimini engellemek için bariyerlerin kurulması, okul öncesi çocuklar için güvenli alanlar sağlanması ve temel yüzme güvenliği eğitimleri verilmesi yer aldı. Ayrıca, boğulma konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiği vurgulandı.
GHEBREYESUS: "HER BOĞULMA ÖLÜMÜ ÇOK FAZLA"
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, boğulmalarda kaydedilen düşüşün harika bir gelişme olduğunu ancak her boğulma ölümünün çok fazla olduğunu belirtti.
Ghebreyesus, DSÖ'nün önerdiği müdahalelerin etkili olduğunu ancak milyonlarca insanın hala risk altında olduğunu ve bu raporun hayat kurtarmak için acil eylem önerileri sunduğunu ifade etti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.