Dünya ısınıyor, yaşam alanları daralıyor: Durum daha da kötüleşecek
2024 yılı, iklim krizinin en sert hissedildiği yıllardan biri olarak kayıtlara geçti. Paris İklim Anlaşması'nın hedefleri tehlikeye girerken, dünya genelinde felaket boyutunda iklim olayları yaşanıyor. Özellikle aşırı hava olayları, kuraklık ve çölleşme büyük bir tehdit oluşturuyor.
SİYASETİN İKLİMLE İMTİHANI
Küresel iklim çabaları, siyasal tercihlerle giderek zayıflıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesinin ardından ülke, Paris İklim Anlaşması'ndan tekrar çekildi. Aynı şekilde, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin iklim değişikliği konusunda yaptığı açıklamalar, küresel çevre bilincini zayıflatıyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, ülkelerin büyük çoğunluğu 2035 yılına kadar belirlemeleri gereken yeni iklim hedeflerini zamanında sunamadı. Bu da küresel çabalar için büyük bir koordinasyon eksikliğini ortaya koyuyor.
ABD’nin eski yönetimi altında verdiği iklim destekleri geri çekildi ve birçok çevre projesi iptal edildi. Kolombiya’daki Amazon ormanı koruma projeleri, Endonezya’daki Borneo orangutanları için fonlar kesildi. Bu durum, dünya çapında önemli çevre projelerinin risk altına girmesine neden oldu.
2024 yılı, küresel iklim felaketlerinin etkisiyle tarih yazdı. Batı Afrika ve Güney Asya’daki aşırı yağışlar ve seller, Güney Amerika’daki kuraklıklar dünya çapında felaketlere yol açtı. BM verilerine göre, Afrika’da geçen yıl 159 aşırı hava olayı yaşandı ve 28 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.