Etnik temizlikten kaçan Arakanlıların umut yolculuğu son buldu

Etnik temizlikten kaçan Arakanlıların umut yolculuğu son buldu
Malezya açıklarında yakalanan ve bitkin halde sahile ulaşan yaklaşık 300 Arakanlı Müslüman sığınmacı, kısa süreli insani yardımın ardından teknelere bindirilerek geri gönderildi.

Malezyalı yetkililer, Langkawi Adası açıklarında yakalanan yaklaşık 300 Arakanlı Müslüman (Rohingya) sığınmacıyı geri gönderdiklerini duyurdu.

Malezya Deniz Kuvvetleri Ajansı Şefi Muhammet Abdullah, sığınmacıların yolculuk boyunca yeterli yiyecek ve su bulamadıklarını, sahile ulaştıklarında bitkin ve güçsüz bir halde olduklarını belirtti. Abdullah, sığınmacılara yiyecek ve su temin edildikten sonra teknelere bindirilerek geri gönderildiklerini açıkladı.

Yetkililer, teknelerin hangi ülkeden geldiği ve geri gönderilen sığınmacıların nereye yönlendirildiği konusunda bilgi paylaşmadı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARIN UMUTSUZ KAÇIŞLARI

Myanmar'da maruz kaldıkları etnik temizlik ve baskılardan kaçan Arakanlı Müslümanlar, uzun süredir çevre ülkelerde sığınma arayışında. Ancak Malezya gibi birçok ülke, sığınmacıların sınırlarından giriş yapmasını engelliyor veya geri gönderiyor.

Malezya, bir gün önce Langkawi Adası’na yasa dışı yollarla ulaşan 196 Arakanlı Müslüman sığınmacıyı gözaltına almıştı. Bu olay, ülkedeki sığınmacılara yönelik politikanın sertliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ŞİDDET VE ETNİK TEMİZLİK

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budist milliyetçiler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. 25 Ağustos 2017'de Arakan'daki sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, Arakanlı Müslümanlara yönelik sistematik bir etnik temizlik başlattı.

Bu süreçte 1 milyondan fazla Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçan birçok Arakanlı, diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atarak denize açılıyor.

BANGLADEŞ’TE ZOR KOŞULLAR

Bangladeş, 2017 yılından bu yana 1 milyona yakın Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapıyor. Ancak aşırı kalabalık ve yetersiz kaynaklar, mültecilerin yaşam koşullarını dayanılmaz hale getiriyor. Bu nedenle, Arakanlı Müslümanlar daha iyi bir yaşam umuduyla tehlikeli deniz yolculuklarına çıkmaya devam ediyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.