Facebook'un 7 Ekim sonrası Filistinli haber kuruluşlarına kısıtlama getirdiği iddia edildi

Facebook'un 7 Ekim sonrası Filistinli haber kuruluşlarına kısıtlama getirdiği iddia edildi
BBC'nin analizine göre, Facebook'ta Filistinli haber kuruluşlarının etkileşim oranı yüzde 77 düşerken, İsrailli medya kuruluşlarının etkileşim oranı yüzde 37 arttı. Meta, bu iddiaları reddederek ifade özgürlüğüyle ilgili dengelemeyi yapamadığını savundu.

BBC'nin bir yıllık analizine göre, Facebook, 7 Ekim 2023'ten itibaren Filistinli haber kuruluşlarının etkileşim oranında yüzde 77'lik bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Özellikle Gazze'deki gelişmelerin sosyal medya üzerinden yayılmasının kritik olduğu bu süreçte, Filistin TV, Wafa Haber Ajansı ve Al Watan News gibi önemli medya kuruluşlarının paylaşımlarının etkileşim oranlarında belirgin bir azalma olduğu kaydedildi.

"ETKİLEŞİM TAMAMEN KISITLANDI"

5,8 milyon takipçiye sahip Filistin TV'nin gazetecilerinden Tarık Ziyad, "Etkileşim tamamen kısıtlandı ve paylaşımlarımızın insanlara ulaşması durdu" diyerek bu durumun gazetecilik faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

İSRAİLLİ MEDYA KURULUŞLARININ ETKİLEŞİMLERİ ARTTI

BBC'nin araştırmasında, İsrail merkezli medya kuruluşlarının etkileşim oranlarında ise yüzde 37'lik bir artış olduğu belirlendi. Yediot Ahronot, Israel Hayom ve Channel 13 gibi haber kuruluşlarının paylaşımlarına daha fazla erişim sağlanırken, aynı dönemde Sky News Arabia ve Al Jazeera gibi önde gelen Arapça kaynakların etkileşim oranlarında da yüzde 100 artış görüldü.

"HERHANGİ BİR İMA KESİNLİKLE YANLIŞTIR"

Meta, bu iddiaları reddederek, ifade özgürlüğüyle ilgili dengeyi sağlamanın zorluklarından bahsetti. Meta'nın sözcüsü, "Hata yaptığımızı kabul ediyoruz ancak belirli bir sesi kasıtlı olarak bastırdığımıza dair herhangi bir ima kesinlikle yanlıştır" açıklamasını yaptı.

KOD DEĞİŞİKLİKLERİ İDDİASI

Meta'nın eski ve mevcut çalışanlarından beş kişi, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından şirketin algoritmalarında kod değişiklikleri yapıldığını ve bu değişikliklerin Filistinli kullanıcılara yönelik bir önyargıya yol açtığını öne sürdü. Şirket içi mesajlarda bir mühendisin, "Bu kod değişikliği, Filistinli kullanıcılara karşı bir önyargı oluşturabilir" diyerek endişelerini dile getirdiği aktarıldı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.