Fransa'da halk sokaklarda! Macron'un başbakan seçimini protesto edildi

Fransa'da halk sokaklarda! Macron'un başbakan seçimini protesto edildi
Fransa’da sol ittifakın seçim zaferine rağmen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez sağ adayı Michel Barnier’i başbakan olarak ataması büyük tepki topladı. Bu karara karşılık protestolar ülke genelinde büyüyor.

Fransa’da aylardır süren siyasi krizin ardından yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci çıkmış olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Macron’un eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’i başbakan olarak ataması, büyük bir siyasi gerilim yarattı. Sol ittifak ve destekçileri, bu kararı seçmen iradesine saygısızlık olarak nitelendirerek sokaklara döküldü.

G W4 F4 A H Xc A A5 Dyw

FRANSA GENELİNDE BÜYÜK PROTESTOLAR

Paris’te binlerce kişi Place de la Bastille’de toplanarak Macron’un kararına karşı yürüdü. Protestolar sadece Paris’le sınırlı kalmadı; Montauban ve Auch gibi birçok şehirde de insanlar Barnier’in atanmasını “demokrasinin reddi” olarak nitelendiren gösteriler düzenledi. Sol koalisyonun lideri Jean-Luc Mélenchon, halkın iradesinin göz ardı edildiğini belirterek protestoların büyüyeceğinin sinyallerini verdi.

G W5 Q4 B R W M A Asif A

BARNIER'İN İLK GÖREVİ VE HALKA MESAJI

Başbakan olarak göreve gelen Michel Barnier, ilk ziyaretini Paris Necker Hastanesi’ne yaparak sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Gösterilere rağmen hükümetin sorunları çözme konusunda kararlı olduğunu ifade eden Barnier, Fransa’nın kamu hizmetlerine dair halkın endişelerini dinlemeye devam edeceklerini belirtti.

G W5 Q5 X G Ww A E5 K8M

AŞIRI SAĞCI LİDERLERDEN UYARI

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella, Barnier’nin atamasına karşı çıkmasa da, onu “gözetim altında” tuttuklarını belirterek özellikle göç ve güvenlik konularında dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

G W3O Qc5 W Y A Aey D N

Öte yandan 73 yaşındaki Barnier, modern Fransa’nın Beşinci Cumhuriyeti döneminde göreve gelen en yaşlı başbakan olarak kayıtlara geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.